Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Le Mythe Dior – модата отново е миниатюрна - Luxotica
Водещи новини
Висша мода - Кристиан Диор - Муза 2020

Le Mythe Dior – модата отново е миниатюрна

Тази година нещата са различни. Няма да има задръстване по улица Руа де Варен, нито разходки из музея на Роден, нито разни сценични фотографи, които чакат в Орфейската градина, и със сигурност няма гигантска палатка зад нея. Мантинела огражда местата, на които обикновено се наслаждаваме на Couture колекциите на Christian Dior и прави шоуто тази година невъзможно за изпълнение. Вместо това миналия петък Мария Гарсия Чиури даде много сериозни изявления:  „Това е първото ни представяне на мода онлайн, така че е нещо много необичайно“, каза тя.

Какво да очакваме от новата колекция? Това е въпросът. 

За новата колекция, Чиури работи с приятеля си Матео Гароне, италианския режисьор, който режисира Пинокио миналата година. Неговата задача бе да създаде кратък сюрреалистичен филм, озаглавен Le Mythe Dior. Без подиум, по който да вървят модели, концепцията на Chiuri за сезона се нарича Théâtre de la Mode (Театърът на модата). Каква е идеята?

През 1945 г. на фона на опустошенията от Втората световна война и с недостиг на материали парижките дизайнери създават дрехи за кукли, формиращи една трета от размера на техните човешки женски версии. Миниатюрни рокли от 60 френски дизайнери и техните манекени бяха изложени в Лувъра, а изложбата беше такова чудо – дрехите и аксесоарите бяха изработени с толкова взискателна грижа, с функциониращи копчета и чанти, пълни с малки портфейли и дори уплътнения на прах. Тогава, колекцията е изпратена на турне по света, а средствата, събрания от нея, отиват за оцелелите след войната французи. 

По време на визуализацията в Zoom, творенията са показани в невероятна светлина, така че клиентите на Dior Couture по целия свят да могат да добият най-добра представа за моделите. Подобно на „Théâtre de la Mode“ от преди 75 години, всички модели са направени старателно и с максимално внимание към детайла. Самата Чиури съобщава, че задачата е донесла много радост на всички, работещи в Dior. Разбира се, заради пандемията всички са работили от домовете си, комуникирайки си само по телефон или с видеочат, но на фона на безработицата, тя отбелязва проекта като „Много положителен“ както за Dior, така и за служителите.

„Виждайки първия прототип, усетих силния дух на общноста.“ Дрехите с размер на кукли са сравнително неустоими, тъй като фантазията на Гарроне има за цел да демонстрира. Но ползите от удовлетворяващата работа също не са за подценяване. Заедно с колекцията, можем да видим и филм, който проследява създаването и. Шивачки и кроячи, заснети в домовете си, вършат своята работа с толкова любов, че просто няма как да не харесате новата колекция. 

„Музите“ на Чиури този сезон изглежда са избрани с тази представа. В интервю тя споделя, че черпи своето вдъхновение от жени като Лий Милър, Дора Маар и Жаклин Ламба – жени от 20-ти век, които често се помнят от историята заради красотата си или заради известните си любовници и съпрузи, но всъщност оставят своя отпечатък като художници. Работата на Chiuri за Dior е безпогрешна, дори при една трета големина: роклите са изключително женствени, в бродиран тюл, в плисиран шифон, в добре изработена дантела в пастелни тонове. Тук приказките оживяват. 

В тази приказка магията, която ги превръща в истински облекла, е ателието за мода, а нимфоподобните герои са тези, които защитават роклите. 

Свързани статии

Рокля за абитуриентски бал. Бална рокля.

Създай своята зашеметяваща визия за абитуриентския бал

През всички години в училище, момичетата мечтаят за един от най-вълнуващите дни в живота на …

Модна колекция на Channel Пролет-Лято 2021

Chanel пролет – лято 2021 – бохемска сватба в замъка

Представете си вълнението около един сватбен ден. Организацията, декорацията, облеклата… Всичко това звучи прекрасно, особено …