Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Спортният самолет Icon A5 издига летенето до нови висоти - Luxotica
Водещи новини

Спортният самолет Icon A5 издига летенето до нови висоти

Ако някога сте усещали тръпката да шофирате бърза спортна кола, ще харесате тази изключителна играчка. ICON Aircraft е създател на A5 – амфибиен самолет, който смесва изключителна авиационна техника с продуктов дизайн от световна класа, за да ви даде най-добрата спортна кола – без да е спортна кола.

Елегантният самолет не е предназначен за търговски или туристически полети, а за чиста радост от летенето и приключения. Той превръща летенето от вид транспорт във спортно усещане за свобода.

Иновативният самолет може да излита и да се приземява както на писта, така и във вода. Необходимата писта е с дължина около 200 метра и това позволява да летите навсякъде. От най-малкото летище или извънградски път до плажа на Слънчев бряг. Също така, може да излетите от водата на Черно море и успешно да се приземите в София след по-малко от два часа.

Самолетът е изключително маневрен. Може да лети както на големи, така и на много малки височини, дори ниско, до над 10 метра над земята. Създаден е за да изпитате чистата радост от летенето.

Кокпита е лишен от хилядите копчета, характерни за другите самолети. Имайки предвид, че е двуместен, се очаква да бъде управляван не от професионален пилот с 5 годишна подготовка, а от собственика си. Кабината по скоро прилича на купето на спортен автомобил, а приборите са намалени до минимум и подобрени, така че да са лесни за работа и да дават точна информация.

Обучението за придобиване на квалификация за летене с този самолет се взема само за четири седмици. И въпреки това, това е един от най-сигурните, ако не и най-сигурният самолет създаван някога.

Ако по време на полет двигателя на друг самолет откаже, самолета губи скорост и изпада в свредел – падане надолу с въртеливо движение във формата на спирала. В същата ситуация, шасито на Icon A5 е направено така, че самолетът ще започне бавно и плавно да се снижава, достигайки земята по безопасен начин. Но ако искате да сте сигурни на 200%, от производителя, предлагат като опция, срещу допълнително заплащане и пакет с парашут за целия самолет, който да го приземи цял и невредим на земята.

Още едно от многото предимства са сгъваемите криле. Когато сте на земята, крилете се завъртат и прибират до тялото на самолета. Това позволява да качите самолета на колесар и да го транспортирате по нормални пътища до дома си, където да го приберете в гаража си. Така не се налага да плащате за хангар, когато не летите.

А ако наблизо има подходящ път дори, може да излетите, без да ползвате летище и да кацнете в някой язовир, за да половите риба например или да го покарате като джет, след което да излетите от водата.

По време на поръчката може да изберете типа на горивото – бензин или керосин. Ако изберете бензин, ще сте напълно независими от летищата и техните такси.

Брет Дейвид, изпълнителен директор на Prestige Imports казва: „В днешната реалност, летището не може да бъде ограничаващият фактор за пътуване и ICON разбира това. С амфибията може да кацате или да излитате на сушата или водата, да се наслаждавате на почивки където пожелаете и да се летите в небето с целия контрол във вашите ръцете. Само с 20 часа летателна подготовка, включена в цената на самолета, ще бъдете готови да порите облаците само след няколко седмици“

Задължително вижте това видео:

Няма да скрия от вас, че този самолет е моя личен фаворит. Когато през 2011 година бях на път да го купя, цената му беше 139 000 долара, като се заплащаше 5000 долара депозит и поради многото поръчки, се чакаше година и половина да бъде изработен. Готовите, излезли от завода модели се продаваха веднага на цени близки до 400 000 долара. Явно с времето и от производителите са разбрали, че това съвършенство на технологиите, може да струва повече и в момента цената му от производител е 359 000 долара.

С този зашеметяващ продукт на функционалността, изкуството среща авиацията. Ето и някои от най-важните му екстри и технически параметри:

Двигателят Rotax 912iS Sport е един от най-често използваните самолетни двидатели, заради своята сигурност, лекота и ефективност. Icon A5 използва версията с електронен инжекцион, който има още по-добро представяне и се обслужва изключително лесно при всякакви условия. Работи с керосин и над 91 октанов бензин.

Двигателят е разположен зад кабината, приборите са ниско долу, а цялата кабина е обгърната от прозрачен покрив даващ, 360 градусова 3D гледка към всичко над което летите.

Самолетът използва LED светлини за цялото си екстериорно осветление и фарове. В допълнение на това, че изразходват изключително малко електроенергия, леки са и не се нагряват, LED светлините са много ярки и дават отлична осветеност.

Необходими са само 2 минути, за да сгънете или разгънете крилете на самолета. Лесно е като 1, 2 3… и сте готови да летите. Просто елегантно.

Водните криле придават стабилност във водата, а също така са платформа на която може да стъпите, за да проверите двигателя и способстват да се качите в кабината във вода и на земята. Водните криле се свалят за минути и лесно могат да бъдат заменени ако се счупят.

Малък, иновативен прибор ви показва „ъгъла на атаката“, показвайки ви всичко, което имате нужда да знаете по време на полета. Разположен е в горната част на таблото с инструментите на линията на погледа на пилота, приборът показва колко близо e самолета до спиране. Това показва на пилота, още колко може да изисква от самолета, независимо от атмосферните условия, маневрата или как е конфигуриран и натоварен самолета.

Искате да си свалите прозореца и да се насладите на вятъра в косите, докато летите ниско? Няма проблем. Icon A5 има сваляеми прозорци, които ви дават несравнимо усещане за полет, каквото не сте изпитвали никога преди. Страничните прозорци, могат да бъдат свалени с една ръка и съхранени в багажното отделение.

Вдъхновен от военните изтребители, А5 използва централен лост да контролира издигането, кацането и завоите. Този интуитивен интерфейс дава моментална обратна връзка на пилота и го поддържа в неговата мисия за спортно летене.

С Icon A5 имате и сваляем GPS Garmin Aera 796. Тъчскрийн екрана на 796 има 3D Terrain изглед, движеща се карта, маркери по избор, втори електронен набор от инструменти и система за планиране. ADS-B Out и In kits се поръчват допълнително.

Вече споменахме функциите за сигурност, като създадената след хиляди часове тестове, първа в света рамка устойчива на свредели при леките спортни самолети и парашута за самолет.

А ето и някои технически параметри на самолета Icon A5:

 • Места: 2 бр.
 • Дистанция на полет: 790 км.
 • Максимална скорост 175 km. / ч.
 • Писта за излитане земя: 195 м.
 • Писта за излитане от вода: 256 м.
 • Максимално тегло при излитане 686 кг.
 • Полезен товар 195 кг.
 • Тегло на багаж: до 27,2 кг.
 • Писта за приземяване земя: 180 м.
 • Писта за приводняване: 213 м.
 • Двигател: Rotax 912 (100 к.с.)
 • Гориво: керосин и бензин
 • Дължина на самолета 7,01 м.
 • Височина на самолета: 2,47 м.
 • Размах на крилете: 10,61 м.
 • Широчина на кабината: 116,8 см.

Свързани статии

Частен самолет Beachcraft King Air 260

Частният самолет King Air 260 ще ви осигури кралски полет

Пътуването е това, което ни променя, а и често ни връща към истинската ни същност. …

Луксозен частен самолет Gulfstream G700

5-звезден лукс в небето – Gulfstream G700

Какво си представяте, когато чуете за пътуване със самолет? Стандартните пътувания включват тесни седалки, които …