Най-добрият инструмент на всеки готвач в кухнята е ножът. За по-голямо удобство, за по-добрия вкус на ястието, а често и красивата презентация е важно точно какъв нож се използва при разрязването. И затова винаги е любопитно как го правят и какво използват професионалистите. Точно това ще ви разкрием.
Професионалните готвачи се нуждаят от няколко остри стоманени ножа в арсенала си – всеки с различна цел и прецизност за нарязване, но често има изпитан, многофункционален модел, на който те разчитат, независимо дали готвят в ресторантите си или у дома.
Девет от най-добрите готвачи в Америка разкриха ножовете, които използват и споделиха с какво се отличават от останалите. Тези кулинарни ценители притежават знанията и уменията, за да ви помогнат да инвестирате в изключително острие, което в крайна сметка ще промени вашата кухненска рутина. И със сигурност няма да ви разочарова.
Алон Шая е голям фен на професионални ножове Shun, които са изключително остри и ръчно изработени в Япония, а цената им е $120. „Вярвам, че тези ножове са много добри за нарязване на всичко, а формата на дръжките пасва добре на ръката ми. Много ми харесва и това, че те са леки, което пасва на начина, по който режа продуктите. За мен класическият 8-инчов нож е задължителен за всеки готвач, независимо професионалист или аматьор.”
„Обичам Misono UK10, защото е лек, наостря се относително лесно и е достатъчно остър“, казва Кати Бътън. „Имам го от 12 години и е в страхотна форма. Майка ми всъщност ми го подари. След години на управление на собствен кетъринг бизнес, майка ми реши да отиде в кулинарно и ресторантьорско училище с надеждата един ден да отвори собствен ресторант. Тя ми купи този нож, когато превърнах готвенето в кариера. Мисля, че тя знаеше, че един ден ще имаме ресторант заедно. Този професионален нож беше първата стъпка към нашата мечта.” А за всички любопитни – цената на Misono UK10 е 200 щатски долара.
„В ресторанта шеф-готвачът използва множество различни ножове, всеки с определена цел. Но за времето, когато пътувам за работа или за събитие, често нося Shibata Kotetsu SG2 Gyutou 210mm и го използвам за всичко“, споделя Джунгхюн Парк. „Този професионален нож е идеален за мен, защото предпочитам по-тънък и лек нож и този е точното попадение. Също така е чудесен както за рязане и почистване на риба, така и за зеленчуци. Въпреки че определено е по-скъп от типичния домашен нож, мисля, че за цената му от $290 и колко често ще бъде използван, този нож е страхотната находка.”
„Любимият ми нож е Syosaku”, споделя Сриджит Гопинатан. „Кован професионален нож от неръждаема стомана с въглеродно покритие, с дръжка от дърво магнолия. Ръчно изработен в Япония, този нож е толкова красив, колкото и функционален. Красив и универсален, този нож е супер остър и с него може да режете всякакви продукти много бързо. Имам го вече повече от две години и е изключително полезен – от нарязването на риба до нарязването на зеленчуци, занаятчийските качества на ножа Syosaku наистина си личат от далече. И цената му е само $120.„
Известният готвач Джей Джей Джонсън се доверява на професионалните ножове Middleton като намира приложението им в кухнята за всичко. След като се срещна със собственика на бранда на фестивала на виното и храните в Чарлстън преди около пет години, Джонсън се запознава с тези ножове и не спира да ги използва и до днес. Спечелили са го с това, че са ръчно изработени, изключително удобни и луксозни.
Благодарение на ножовете Maguro и Yanagiba, Йохей Мацуки създава изключителни ястия в ресторанта си в Западен Холивуд. Той използва ножа Yanagiba всеки ден, за да прави суши. А деведесет сантиметровия професионален нож Maguro е като самурайски меч и го използва специално за рязане на риба тон.
„В исторически план производството на ножове за професионални готвачи е започнало от компании в Япония, Франция и Германия. През 2000 г. и американците влязоха в играта и беше фантастично да видим и техните произведения”, споделя професионалният готвач Маркус Самуелсон. „Възхищавам се на всеки занаят. Особено много на хората, които с ръцете си създават нещо. Затова използвам ножовете Weige. Ръчно направени, достатъчно остри и с дървена дръжка те правят чудеса!“
Майк Лата е истински почитател на Middleton! Стилни ножове, изковани на ръка от местен човек в Чарлстън, превърнал се във велик майстор. „Ножовете режат много добре и са удобни и леки“, споделя Лата, който най-често използва 9-инчовия професионален нож във френски стил.
Класацията не би била пълна без мнението на жена-шеф. Нанси Силвертън казва: „Имам много професионални ножове. В моята колекция има ножове за обезкостяване, за рязане, ножици и пълна гама други ножове. Трудно е да избера фаворит, но ще заложа на ножа за хляб от Friedr. Имам този нож от почти 30 години и той не е загубил остротата си. Когато търся ножове, аз търся висококачествени, занаятчийски изработени ножове. Обичам Friedr заради неговите фестонни ръбове, дизайнерските детайли и дължината на острието. Идеята да се нарязва хляб с този нож, който го реже като масло, е радост. „
Без значение дали сте любител кулинар, или просто се налага да готвите, за да заситите глада си, наличието на истински добър професионален нож, ще превърне времето в кухнята истинско приключение.