Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Керъл Чен – вдъхновение за жените в бизнеса - Luxotica
Водещи новини
Carol Chan - женско предприемачество

Керъл Чен – вдъхновение за жените в бизнеса

Стартирала с Wraith and Ghost през 2016 г., последвана от Dawn през 2017 г., гамата Rolls-Royce Black Badge представя на света най-луксозните автомобили, създадени за онези, които живеят живота си по свои собствени правила.  Именно за тях през 2019 г. се появи най-мощния модел на Black Badge досега.

Подобно на серийния предприемач Керъл Чен, Black Badge на Rolls-Royce Cullinan е величествена, без да се показва. Това е само една от многото черти, които описват получателя на тазгодишната награда за мода в Сингапур. Екстериорът на автомобила напълно описва богатството и властта, които се крият вътре, също както Чен, изящна американка от Тайван, която в крайна сметка превръща Сингапур в свой дом и място, където развива бизнеса си.

За нея пишат световни медии като Forbes и CNBC. Изградила е 5 бизнеса в 5 различни държави и е избрана да представи Азия на срещата на глобалното предприемачество. След компанията си за луксозна мода под наем, последният и успех е свързан с компанията за модни маски Maskella, които позволяват на жените не само да са сигурни за здравето си, но и да изглеждат красиви с маска, както и към нея да се добавят допълнителни аксесоари.

В следващите редове ще разберем какъв е ключът към нейния успех.

Използваш определението „Chief Hustler“ на своята визитна картичка, как взе решение за това заглавие?

Чувствах, че това най-добре описва всичко, което правя. Като предприемач трябва да правиш каквото е необходимо. Това е настроение и отношение. Дадох си това име, защото заглавия като основател и главен изпълнителен директор бяха прекалено общи.

Имаше четири стартиращи фирми преди Маскела, всяка в различна държава, защо не можеше да останеш на едно място?

Не че не можех да остана на едно място. Просто следвах възможността. Местила съм се в различни държави и в повечето случаи просто следвах сърцето си. Никога не съм се заемала да изграждам определен бизнес, а по-скоро всеки бизнес е резултат от случайна възможност, на която просто бях готова да обърна внимание. Казват, че успехът е мястото, където възможността среща готовност и за щастие бях на точното място в точното време и се възползвах максимално от него.

Пиърс Броснан споделя, че щеше да е по-успешен, ако не беше толкова красив. Ти си печелила няколко титли на конкурси за красота в САЩ, какво според теб те подтикна да станеш предприемач?

Желанието ми да стана предприемач наистина идва от родителите ми. Като тайвански имигранти в САЩ те изградиха живот за себе си от почти нищо. Те наистина ми дадоха мотивация и ме насърчиха да повярвам в себе си, накараха да почувствам, че мога да постигна всичко, за което си мисля. Възможността да ги наблюдавам как преминават през своите борби и в крайна сметка успяват, ми даде сила и кураж да бъда като тях и да стана предприемач. Тяхната любов и подкрепа през всичките ми начинания е това, което ме поддържаше.

Хората не реагират много добре на идеята за мода под наем. Как тогава се роди Covetella?

Covetella дойде от решаването на собствените ми нужди до известна степен. Имах килер, пълен с вечерни рокли, от модни ревюта, конкурси за кралица на красотата и не знаех какво да правя с всички тях. Концепцията работеше много добре в САЩ и в Сингапур нямаше компании за модни наеми, така че си помислих защо да не я донеса тук? След няколко години на изучаване на пазара и изграждане на марката, модата под наем наистина потръгна и се превърна в основна тенденция. Чувствам се наистина горда, че мога да оставя това наследство след себе си: идеята за устойчива мода, която в същото време ви позволява да се обличате бляскаво и стилно.

Защо Сингапур вместо всички останали градове на света, на които би могла да живееш?

Първоначално дойдох в Сингапур по любов. Следвах бившия си приятел тук и абсолютно не съжалявам, защото това е най-любимата ми държава в света. Даде ми толкова много възможности, че въпреки че тази връзка не се получи, усетих, че животът ми наистина е в Сингапур. През последните 6 години чувствам, че успях да постигна толкова много в тази страна и че тази държава ми даде толкова много; и в крайна сметка наистина намерих любов, така че предполагам, че всичко се случи по най-добрия начин. [смее се]

Как се случи трансфера от Covetella към Maskela?

Когато Covid се случи, Covetella спря да бъде полезна на пазара, защото вече нямаше събития, на които хората да ходят. Наистина измислих идеята за Маскела, защото бях с хирургическа маска, преди да се изискват маски и хората буквално ми казваха, че изглеждам страшно. Реших, че искам маска, която да изглежда страхотно, вместо да е страшна. Така се роди идеята за Маскела. Хората я обичат! Това, че сме в пандемия, не означава, че хората спират да искат да изглеждат добре! Чувствам, че доказах, че можете да сте в безопасност, като същевременно сте стилни.

От всички старт-ъпи, върху които си работила, коя беше най-голямото предизвикателство?

Еха. [Смее се] Всеки стартиращ бизнес, който съм управлявала, е имал свои собствени предизвикателства по различни начини. Всички те са били в нови градове и държави, но трябва да кажа, че изграждането на фабрика в Китай вероятно беше едно от най-предизвикателните в личен и професионален план. Бях толкова извън зоната си на комфорт, живеех с хора, които не говореха никакъв английски и живееха съвсем различен живот. Работихме наистина дълги часове и се чувствах сякаш съм на друга планета, но това преживяване изгради много характера ми и съм наистина благодарна за това.

Как определяш успеха?

Веднъж ме попитаха същото нещо на конкурс за красота [смее се] и баща ми наистина хареса отговора ми – „Успехът не е дестинация. Той е пътуване.“ Мисля, че по пътя си, ако наистина даваш най-доброто от себе си и преодоляваш препятствията, наистина си доказваш, че можеш да направиш всичко, за което си мислиш. Това те прави наистина успешен.

Кои смяташ, че са най-важните решения, които си взимала в живота си?

Мисля, че някои от най-важните решения бяха да следвам сърцето си. Следвах трима мъже по целия свят, защото винаги съм откривала, че е по-лесно да печеля пари, отколкото да се влюбвам, така че когато ми се отдаде шанс да направя нещо ново, за мен винаги е правилно решение да го последвам. Въпреки че очевидно не всички са се увенчали с успех, все още чувствам, че това са били правилните решения по това време. Животът е много повече от просто кариера. Става въпрос да го изживеете пълноценно, да имате невероятни приятели и да живеете с любовта на живота си.

Появявала си се в много статии и интервюта, някой от тях изпращал ли ти е съобщения, за да каже, че съжалява и иска да се съберете?

Бившите ми? [Смее се] Не! Не мисля, че някой от тях е съжалявал, че се разделихме, някои неща просто не са предназначени да продължат цял живот. Връзките ни бяха възможност и за двете страни и съм много щастлива за всички тях и се надявам те да мислят същото за мен.

Ами казват, че да изглеждаш страхотно е най-доброто отмъщение след раздяла. Какво те вдъхновява най-много да продължиш напред?

Това, което ме движи най-много, са всичките ми благословии. В играта на живота получавате пет аса, когато трябва да са само четири. Чувствам, че ударих джакпота със семейство, приятели, здраве, любов и възможности. Това, че съм благословена с толкова много, ме кара да се чувствам, че трябва да използвам всичко, което ми е дадено, за да направя света по-добър. Чувствам, че имам възможност да оказвам влияние върху този свят, докато мога, с каквото и да имам.

По отношение на креативността и възможностите, обикновеният човек винаги ще има много съмнения. Изпитваш ли страх или безпокойство?

О, да, през цялото време. Винаги ще има моменти на неувереност в себе си, поради което чувствам, че е важно да се обградите с хора, които ви обичат и вярват, така че когато сте в тези моменти, те да ви напомнят, че можете да го направите. Повечето хора ще имат еталон, който им позволява да знаят кога е време да си вземат почивка.

 Ами ти, кога почиавш?

[Смее се] Определено искам да си направя кратка почивка! Може би седмица или две само за да си наваксам малко със съня, но не мисля, че някога бих могла да направя дълга почивка, защото обичам да работя. Обичам да правя нови неща, обичам да създавам стойност за когото мога. Това е, което наистина движи както мен, така и годеника ми, това наистина ни прави перфектни. Вече не става въпрос за баланс между професионален и личен живот, а интеграция между професионалния и личния живот. Обичам това, което правя, и честно казано, затова съм предприемач, за да мога да изграждам живота си около бизнеса си и обратно. Нямам нужда от почивка, защото това е, което ми харесва и ме зарежда.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Blink by Radi Lazarova - Интервю с модният дизайнер Радосвета Лазарова

Blink by Radi Lazarova – тайните на успеха в българската модна индустрия

Преди броени дни, една от най-обсъжданите модни дизайнерки в България – Радослава Лазарова, бе отличена …

д-р Христина Манасиева и д-р Десислава Манасиева

Диамантените усмивки на българската стоматология Деси и Ина Манасиеви

Д-р Десислава Манасиева и д-р Христина Манасиева са собственици на дентална клиника Diamond Smile ART&SPA, …