Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Шапка за всеки повод: видове мъжки шапки и как да ги носите - Luxotica
Водещи новини
Мъжка мода: видове шапки

Шапка за всеки повод: видове мъжки шапки и как да ги носите

Носенето на шапка може да се окаже истинско предизвикателство дори и за най-модерния мъж. Всъщност, за разлика от другите аксесоари като обувки и часовници, при които може да избирате между разнообразие от цветове, материали и модели, само една или две шапки могат да ви дадат по-голямо поле за изява като допълнят повече от един тоалет.

Въпреки това, на пазара ще откриете повече от само един-два модела шапки. Ето защо е важно да знаете коя с какво може да се комбинира и как да изглеждате винаги стилно, носейки любимата си шапка. За да ви помогнем, създадохме това малко ръководство, което има за цел да ви покаже как правилната шапка може да промени изцяло стила ви.

Запознайте се с различните видове мъжки шапки и как да носите всяка една от тях за перфектен външен вид.

Анатомията на една шапка

Преди да разгледаме различните видове шапки, важно е да обърнете внимание на съставните части на една шапка. Всяка част има своето предназначение. Независимо дали става въпрос за естетика, комфорт или функционалност, всяка част от шапката служи за нещо.

Струва ви се сложно? Няма проблем! Изборът на правилната шапка е като избор на прическа: в началото може да не знаете какво да правите, но с времето ще свикнете и с лекота ще избирате най-доброто. Ето кои са ключовите части на една шапка и каква е функцията на всяка една от тях:

Корона

По същество, това е тялото на шапката. Короната е централният купол, който поставяте на главата си. Тя обхваща главата и добавя допълнителна доза стил към ежедневието ви. 

Периферия

Периферията се определя като изпъкнал хоризонтален ръб на шапката. Намира се около долния ръб на короната и се простира навън по хоризонтална ос. Също както при короната, ще забележите, че има много различни видове периферия, в зависимост от вида на шапката. Периферията е комбинация както от стил, така и функционалност, като основната и задача е да предпазва лицето ви от слънцето.

Щипка / Вдлъбнатини

Щипката или вдлъбнатините са част от дизайна на короната. Въпреки че днес те се създават предимно с цел повече стил, първоначално са създадени с цел повече функционалност. Използването им прави вдигането, поставянето и наместването на шапката много по-лесно. Ако сте истински джентълмен, използването на тази част от шапката ще ви помогне да наклоните федората си така, както пожелаете.

Подплата

Подплатата се намира от вътрешната страна на короната и е характерна за повечето висококачествени шапки. Тя е създадена за повече удобство и често на нея се отпечатва логото на марката или специален цвят.

Ръбове

Външните ръбове обхващат цялата периферия на шапката. Те са там за допълнителна доза стил.

Гънка

Тази част от анатомията на шапката е като щипка в горната част на короната. Като такава, гънката се използва по същите причини като щипката. Това означава, че в момента се използва главно със стилни цели, но е създадена с идеята да бъде функционална.

Лента за пот

Тази част от шапката е точно това, което си представяте. Тя е създадена, за да абсорбира потта, която отделяте, при носенето на шапката. Най-често се прави от материали, известни със способността си да абсорбират влагата като памук, например. От друга страна, висококачествените шапки с широка периферия често имат кожена лента за пот.

Видове шапки за всеки повод

След като знаете кои са различните елементи на една шапка, време е да се запознаете с различните видове шапки. Може да ви се струва сложно да се научите как да комбинирате шапката с тоалета си. Но веднъж овладели тази стилна игра, няма да може да напуснете дома си без любимата си шапка.

Шапка „Панама“ (Panama)

Лека и най-често в неутрален цвят, стилната шапка Панама е вашият най-добър приятел за топло време и забавление. Първоначално създадена в Еквадор, Панама шапките често се правят с помощта на преплетени листа на палмовото растение токила (което технически не е палма, но е достатъчно близо до нея). В резултат на това, шапката е здрава и в същото време не запарва главата.  Как да носите Панама? Като аксесоар за лятото и пролетта, шапката Панама се съчетава чудесно със сезонни облекла като свежите, ленени модели на Uniqlo или Polo Ralph Lauren.

Корона: Висока
Периферия: къса / средна
Материал: Шапките Панама често се правят с помощта на плетени листа на палмовото растение токила.
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Обикновено в неутрален цвят с цветен текстилен акцент.

Шапка „Идиотка“ (Bucket)

Шапката „Идиотка“ се завръща триумфално в света на мъжките аксесоари, като стана част от небрежния, модерен стил на младите хора. Това е една от най-добрите шапки за всеки мъж, който иска да изкачи стила си на следващото стъпало. Тя е точно такава, каквато подсказва английското име, с формата на кофа. Най-често, тя се прави от естествени или водоустойчиви материали, а целта и е да ви предпазва от слънцето. Начините, по които може да носите шапката „идиотка“, са повече от разнообразни.

Корона: Единично, кръгло парче плат
Периферия: Къса
Материал: найлон / памук
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Ако изберете шапка, брандирана с определена марка, тя може да бъде страхотен, моден аксесоар.

Шапка Pork Pie

Страхотно допълнение към колекцията шапки на всеки изискан джентълмен трябва да бъде шапкта с вкусното име „свински пай“. Тя се нарича така, заради значителната си прилика с известния английски пай с месо. Такава шапка може да видите на главата на известните и обичани от всички Бъстър Кийтън и Уолтър Уайт (известен още като Хайзенберг).

Като близка братовчедка на федора, тази малка, кръгла мъжка шапка разполага с плоска корона, гънки по вътрешния, горен ръб и периферия, която е леко издадена нагоре. Когато става въпрос за стил, тази шапка може лесно да се комбинира с любимия ви костюм. Представете си тъмносин блейзър, риза и панталон в цвят каки, джобна кърпичка и шапка Pork pie, наклонена в правилната посока.

Корона: Средна / Висока
Периферия: Къса и леко извита
Материал: вълна / филц
Дрескод: ежедневен / полуформален
Характеристики: Прилича на английски пай с месо.

Шапка Боне (Boonie)

Шапката Boonie е версия на традиционната капела. Този вид шапка е първоначално създадена за военна употреба, особено за онези, които са служили в горещи тропически или пустинни местности. Бонето и шапката „кофа“ са сходни по конструкция, но тази шапка има няколко допълнителни трика, на които можете да се насладите. Тази шапка е идеална за мъже, които обичат да използват напълно пространството около себе си.

Доказателство за това е ръбът на шапката, създаден от малки джобчета, на които може да закачате различни, малки предмети. Чудесна е за любителите на риболова, тъй като на нея може да закачите куките и други неща, които ще ви трябват докато ловите риба.

Корона: Едно парче плат с лента за допълнително съхранение;
Периферия: Къса
Материал: памук и устойчив на вятър поплин
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Австралийската версия на Boonie понякога се нарича „Giggle Hat“.

Шапка Трибли (Trilby)

Спортно елегантна, с ниски ъгли и чисто ретро настроение, Trilby заема свой собствен малък ъгъл в арената за мъжки шапки. Може би най-стилната шапка за мъже, ще я познаете като шапката, която инспекторът Клузо носеше във филмите „Розовата пантера“, както и от многобройните изяви на сензацията Бруно Марс. Може би си мислите, че шапката Tribly е сложна за комбиниране и носене, но това съвсем не е така. Когато намерите Trilby с правилната форма, прилягане и пропорции, може да изглеждате адски добре.

Корона: Средна / Висока
Периферия: къса / средна
Материал: филц от туид
Дрескод: ежедневен / полуформален
Характеристики: Къса периферия под ъгъл отпред и леко обърната назад

Бейзболна шапка

Добрата стара бейзболна шапка. Известна като една от най-добрите шапки за мъже, бейзболната шапка издържа изпитанието на времето благодарение на способността си да се носи с почти всичко. Меката корона и твърдата периферия няма да бъдат толкова удобни, колкото друга подобна шапка (която ще видим след малко), но за някои стилове на обличане тази шапка е просто задължителна. Бейзболната шапка обикновено се носи като част от униформата за бейзболни играчи от големи и малки лиги, а също и при игра на голф.

Корона: 6 части залепени една за друга като полукръг.
Периферия: към лицето със средна дължина.
Материал: Традиционно се прави от вълна, отскоро от полиестер.
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Носен от бейзболни играчи от големи и малки лиги.

Бомбе (Derby)

Подобно на трибли, мъжките шапки тип бомбе са създадени за мъжете с вкус. Обикновено изработена от твърд филц, тази официална мъжка шапка се отличава с къса периферия и заоблена корона. В исторически план, тези шапки са били носени от аристокрацията, а в днешно време на бомбетата се гледа с лека насмешка. Сякаш шапката е остаряла и създава ретро усещане. Ако искате да носите бомбе, важно е да знаете как да я съчетаете, за да се почувствате като истински джентълмен. Комбинирайте с класически костюм от 3 части, добавете бастун и със сигурност ще привлечете погледите. Само не забравяйте да се наведете леко, когато викториански дами от висшето общество минат покрай вас и ви се усмихнат кокетно.

Корона: Средна
Периферия: Къса / валцувана
Материал: Вълнен филц
Дрескод: Официален
Характеристики: Твърд филц, къса периферия, заоблена корона

Шапката на бащата (Dad hat)

Когато става въпрос за удобство в света на мъжките шапки, може би най-удобната е „Шапката на бащата“ (Dad hat). Тя е изключително популярна, защото има форма на бейзболна шапка, но е направена от много по-мек и удобен материал. За разлика от бейзболната шапка, обаче, тази има по-къса периферия и приляга по-добре на главата, благодарение на използването на по-меки материали. Често, тази шапка има по-дълъг шнур отзад, с който да регулирате размера.

Корона: 6 части, залепени една за друга в полукръг
Периферия: Къса / средна
Материал: Платно / памук
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Шапката на бащата има по-къса периферия от стандартната бейзболна шапка и по-мека форма.

Шапка Федора (Fedora)

Шапка Федора и елегантен костюм – преди години, това е била униформата на всеки уважаващ себе си джентълмен. Днес, тя е елегантен аксесоар, който се носи от всеки стилен мъж, независимо от професията. Ако и вие искате да се почувствате като стилен джентълмен, изберете Федора с вдлъбната корона с надлъжна гънка и малка периферия от около 5см.

Едно от най-хубавите неща, с които шапката Федора може да се похвали, е нейната гъвкавост. Въпреки това, внимавайте с какво я комбинирате. Ако се погледнете в огледалото и установите, че приличате на Джъстин Тимбърлейк от началото на 2000-те, по-добре я махнете.

Корона: Средна / Висока
Периферия: къса / средна
Материал: филц
Дрескод: ежедневен / полуформален
Характеристики: Комбинира се прекрасно с елегантен костюм

Сламена шапка (Straw)

Добрата стара сламена шапка. Може би няма какво ново да се каже за нея. Всички знаем какво представлява, а видът й ни кара да си направим коктейл и да се излегнем на плажа. Сламените шапки се предлагат в множество различни размери и вариации в стила. Ако се огледате през лятото може да видите сламена шапка в стил Bunnings на главата на запален играч на голф, или сламена Fedora на плажа. Сламените шапки са синоним на шапки с изключително широка периферия за мъже и жени, които могат да се носят както, за да привлекат вниманието, така и за да предпазят от слънцето.

Корона: Средна
Периферия: широка / много широка
Материал: слама
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Сламената шапка е една от най-евтините шапки за екстремни нива на слънцезащита.

Шапка козирка (Visor)

Когато стане въпрос за козирка, тя веднага ни напомня за тенис кортовете и известните тенисисти. Днес, обаче, тя е много по-вече от това. Благодарение на своята функционалност, можете да я носите не само докато спортувате, но и докато миете колата, излежавате се на плажа или се разхождате.

Корона: Не съществува
Периферия: къса / средна
Материал: Платно / памук / пластмаса
Дрескод: Небрежен
Характеристики: Козирката се завръща. Някога използвана само на тенис корта, днес тя е навсякъде.

Плоска шапка Flat Cap

Подобно на баретата при жените, „плоската шапка“ има заоблен връх и малка твърда периферия отпред. Тези мъжки шапки обикновено са изработени от туид, въпреки че съществуват и други варианти на платове. Въпреки че в миналото тази шапка се е носела само от представителите на работническата класа, днес тя е част от гардероба на всеки уважаващ себе си джентълмен. Комбинирайте с яке от туид, красив пуловер или блейзър. Flat Cap е един от първите аксесоари, с които трябва да се сдобиете, ако ще носите елегантен костюм.

Корона: Класическа корона от 6 или 8 части
Периферия: Къса
Материал: вълна / туид / лен
Дрескод: ежедневен / полуформален / официален
Характеристики: Заоблени предни ръбове.

Каскет (Newsboy)

Изключително популярна в началото на 20-ти век, „шапката на вестникарчето“ е обичана от всеки стилен мъж… а през последните години и от жените. Тя може да се похвали с извита периферия, осем панела и копче в центъра на короната. Благодарение на използването на материали като вълна, шапката е функционална и в същото време идеална за студеното време. Ако се чудите с какво да я съчетаете, няма нужда да прекалявате с елегантността. Просто я съчетайте с ежедневен панталон и сако. Ако този стил е достатъчно добър за Дейвид Бекъм, значи е достатъчно добър и за вас.

Корона: Класическа корона с 6 или 8 панела и копче в центъра
Периферия: Къса
Материал: вълна / туид / лен
Дрескод: ежедневни / полуформални
Характеристики: Подобна на Flat Cap, основната разлика е копчето в центъра.

Мъжете, които носят шапки, могат да се похвалят с истински стил и елегантност. Ако искате и вие да привличате погледите към себе си, обърнете внимание не само на дрехите, които носите, но и на аксесоарите. Шапките са страхотен начин да изразите себе си без да говорите и да покажете на света кой сте.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Дрейк - мода, дрехи, сделка с найк

Дрейк и Nike със съвместен под-лейбъл – NOCTA

Тази година виждаме много съвместни проекти на канадския рапър Drake и спортния гигант Nike. Всичко …

Мъжка мода - цитати

Стил и класа за мъже: 60+ цитата за мъжкия стил

Когато става въпрос за стил, цитатите могат да преобразят напълно начина, по който един мъж …