Португалия е страна, която винаги се е славела не само с историята и културата си, но и с кулинарните изкушения, които предлага. Това, което прави португалската кухня толкова обичана и ценена от всички е простият начин на приготвяне на съставките, които предлага португалската земя.
От десетилетия, вечерята в Лисабон означава непретенциозни ястия, сервирани на плато, идеални за споделяне с приятели. В последните години, обаче, лисабонската кулинарна сцена претърпява промени, благодарение на млади и иновативни шефове като Хосе Авилес, които работят в ресторантите на Португалската столица. Те заменят традиционното готвене с нещо напълно различно: ястия, които са иновативни, модерни, галещи небцето. Вдъхновени от екзотични вкусове и нови методи на готвене, тези шефове добавят своя собствен отпечатък върху традиционни ястия, които сервират върху плата от камък, корк, дърво, дори корал, осигурявайки на клиентите си незабравимо кулинарно преживяване.

Ако смятате да посетите Лисабон, направете го гладни и с компания. Ето и 6 топ места, на които да задоволите глада си:
Белканто
Largo de São Carlos 10, 1200-410 Lisbon, Portugal
+351 21 342 0607



Разположен в квартал Чиадо, близо до националния театър на Лисабон, ресторан Белканто е управляван от Хосе Авилез, първият португалски шеф, удостоен с почетна звезда Мишелин. Декорът е елегантен и сдържан, пълна противоположност на храната, която се предлага там. Ястията са сготвени по нетрадиционни начини като всяко разказва своя собствена история, поднесено по вълшебен начин. Едно от най-известните ястия в Белканто, което непременно трябва да опитате, се нарича „градината на гъската, която снася златни яйца“.






Кантино до Авилез
Rua da Palmeira, 6
+ 351 211 389 666


Само на две пресечки от Белканто, Хосе Авилез посреща гладни гости и в другия си ресторант Кантино до Авилез. Обстановката е изискана и шик. Вместо типичните бели покривки, декора включва различни столове, старинни лампи и дървени маси. Менюто включва микс от неформални, португалски ястия, подходящи за похапване „набързо“ като сандвичи с пържола и такива, вдъхновени от пътуванията на Хосе в Европа, Азия и Африка. Посещавайки Кантино до Авилез, непременно опитайте гигантска червена скарида от Алгаве с тайландски подправки.



Мини Бар
R. Nova da Trindade 18, 1200-235 Lisboa
+351 21 130 5393



Намиращ се в театър Сао Луис, Мини Бар е първият гурме бар в Лисабон. Той представлява блясъка на звездите от ранната епоха на киното – интериор в стил Арт Деко и меню, което е всичко друго, но не и обикновено. Непременно поръчайте Маргаритата със зелена ябълка и мента и савиче от скарида от Алгаве, сервирано върху резен лайм.



Алма
Rua Anchieta, nº 15, Chiado, Lisboa
+351 213 470 650


Шеф готвачът Енрике Са Песоа е отговорен за вкуснотиите, които ще откриете в Алма, кокетен ресторант, намиращ се в квартал Чиадо. Меката светлина и масивните дървени маси правят ресторанта уютно място, подходящо за вечеря. А в кухнята, Са Песоа, който е обиколил света, изучавайки различни техники на готвене, готви с цялата си душа. Свинското се готви на бавен огън до съвършенство и се сервира с картофено пюре и портокалов сос. Любовта на Са Песоа към азиатската храна се откроява и в други ястия, които той предлага на посетителите: риба монах с цвят от тиквичка, зелено къри и кокосови скариди.









Eleven
Rua Marquês de Fronteira, Jardim Amália Rodrigues, Lisboa
+351 21 386 22 11



Намиращ се в ярка и модерна сграда, предлагаща красива гледка към Лисабон, Eleven е ресторант, награден със звезда Мишелин, предлагащ средиземноморското меню на шеф Хоаким Коерпер. Роден в Германия, Коерпер е готвил в едни от най-добрите европейски ресторанти. В Лисабон той продължава традицията да готви по иновативен начин само със свежи, местни продукти, смесвайки ги по нетрадиционен начин. Непременно опитайте Атлантическото меню, което е пет степенно меню и включва риба треска с пушени сладки картофи и кокос.







Феиториа
Doca do Bom Sucesso 1400-038 Lisboa
+351 210 400 200 / +351 210 400 208




В Хотел Алтис Белем можете да откриете ресторант Феиториа, където шеф Хао Родригез предлага на гостите си да поемат по едно от трите кулинарни пътешествия: Земя, Традиция и Път, създадени от свежи местни продукти, морски дарове и производството на местни ферми. Екзотични елементи, като ферментиралата млечна напитка амасай, се смесват с традиционни, за да се получи една съвременна, изискана, кулинарна приказка.





