Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Съвети за съхранение и почистване на бижута - Luxotica
Водещи новини
Дамски бижута - съвети за носене, съхранение, застраховка и почистване на бижута

Съвети за съхранение и почистване на бижута

Бижутата са една от най-блестящите форми на лична изява. Независимо дали говорим за луксозна диамантена огърлица, красиви, висящи обеци, осеяни със скъпоценни камъни, пръстени и гривни или дори обикновена висулка, бижутата са това, с което можете да изразите напълно личния си стил.

Ако обичате изящни бижута точно толкова, колкото и ние, важно е да знаете как да се грижите за тях. За да ви улесним, направихме списък със 7 прости съвета, които ще ви помогнат да се грижите за своите ценни бижута и да ги поддържате в най-добрия им вид в продължение на много години напред.

Съхранявайте ги по най-добрия начин

Правилното съхранение на бижута често се пренебрегва от повечето от нас. Ако искате да избегнете драскотини или повредени скъпоценни камъни, не ги хвърляйте в чекмеджето или ги оставяйте върху скрина. Има причина, поради която повечето бижута се предлагат в кутия или торбичка от магазина. Това е идеалният начин да ги съхранявате – отделени от всякакви други предмети.

Различните скъпоценни камъни имат различна твърдост и, ако съхранявате всичките си бижута заедно, те лесно могат да се надраскат или счупят. Бижутата трябва да се съхраняват отделно, в отделения с мека подплата или в малки торбички, или в кърпа против потъмняване. Би било чудесно, ако можете да ги съхранявате в оригиналните кутии или опаковки, в които сте ги купили, защото това е най-лесният начин да ги предпазите от прах, влага и повреди.

Ако пък нямате място за всички отделни кутии, кутиите за бижута винаги са най-добрият вариант, тъй като разполагат с индивидуално подплатени слотове за пръстени или обеци и стълбове за окачване на гривни или колиета. Не забравяйте да съхранявате бижутата си далеч от пряка слънчева светлина, влага или при екстремни температури. Ако полагате допълнителни грижи, когато съхранявате бижутата си, със сигурност ще запазите блясъка им много дълго време.

Носете бижутата си внимателно

Носенето на бижута с внимание може да звучи лесно като детска игра, особено ако ежедневно носите любимите си гривни, колиета и обеци, но истината е, че в бързината не винаги обръщате достатъчно внимание, когато ги слагате върху себе си. Като общо правило винаги слагайте бижутата си на последно място, когато се обличате и първо ги сваляйте, когато се събличате. По този начин ще избегнете замърсяване с грим, парфюм или лак за коса и няма да се налага да се справяте с оплетени в дрехите бижута.

Ако отивате във фризьорски салон, най-добре е да махнете обеците си, за да не се захванат с четки или гребени. Също така трябва да бъдете много внимателни, когато извършвате някаква ръчна работа, особено с пръстени, защото диамантените пръстени могат лесно да бъдат повредени от силен удар.

Избягвайте замърсяване на бижутата

Химикалите могат лесно да повредят или обезцветят благородни метали като злато, сребро или платина, но дори скъпоценните камъни могат да страдат от ежедневни вещества като парфюми, лак за коса, лосиони или друга козметика. Това е така, защото често в състава им има определени химикали, които могат да увредят повърхността на деликатните скъпоценни камъни. Също така трябва да държите аксесоарите си далеч от вода, сапун, мазнини за готвене и дори естествения себум на тялото си, ако искате да избегнете обезцветяване и потъмняване.

С фините бижута с нежни скъпоценни камъни и перли трябва да се борави възможно най-малко, защото естествените масла от кожата ви лесно могат да притъпят и да увредят повърхността им. Но ако някога вашите бижута влязат в контакт с химикали или вода, използвайте суха мека кърпа, за да ги изсушите.

Почиствайте бижутата си внимателно

Почистването на бижутата, за да премахнете масла, прах или замърсявания, трябва да се извършва редовно, но не забравяйте да следвате съветите на вашия бижутер. Ако нямате представа колко крехко е дадено бижу, бъдете особено внимателни, за да не го повредите. Използвайте прости, неабразивни материали, като топла сапунена вода и чиста четка за грим, за да ги почистите бижутата си по най-деликатния начин. За почистване на цветни скъпоценни камъни може да се използва и мека кърпа без власинки.

След като приключите с почистването на бижутата си, уверете се, че всички те са изплакнати и изсушени старателно. Препоръчваме ви да изплаквате бижутата си в чаша вода, за да премахнете сапуна или почистващите разтвори, които сте използвали. Чашата вода ще ви помогне да съхраните хлабави камъни, които биха се загубили, ако изплакнете бижутата директно на мивката. След това ги поставете върху мека кърпа, за да изсъхнат и не ги докосвайте, докато не изсъхнат напълно. Почистване на бижута.

Обърнете се към професионалист

За деликатни бижута, обсипани със скъпоценни камъни или когато става въпрос за златни и платинени предмети, най-добре е, ако можете да ги занесете да бъдат почистени от професионалист. Някои бижута са просто супер деликатни и само професионалист-бижутер може да възстанови лъскавия им оригинален вид.

Скъпоценните бижута трябва да се почистват и проверяват професионално поне веднъж годишно, за да се уверите, че всички замърсявания, драскотини или дефекти, придобити от ежедневното износване, могат да бъдат премахнати, преди да е станало твърде късно.

Застраховка за вашите бижута

Ако купувате скъпо бижу, като годежен пръстен, тогава вероятно трябва да предприемете допълнителната стъпка да застраховате годежния пръстен. Това ще ви предпази в случай, че пръстенът е загубен, откраднат или повреден.

Като се има предвид огромната сума пари, която много хора харчат за такова бижу, е разумно решение да инвестирате в застраховка. Срещу скромна сума на месец можете действително да получите покритие, което да осигури възстановяване на пълната цена на пръстена в случай, че трябва да го замените или да го поправите.

Сертификати

Винаги се уверете, че имате правилните документи за вашите фини бижута, в случай че се случи най-лошото. Запазете всички сертификати, които сте получили, когато сте закупили бижутата, особено ако в тях има диаманти или други скъпоценни камъни.

Независимо дали става въпрос за много скъпи бижута или просто за любимите аксесоари, с които украсявате себе си всеки ден, важно е да знаете как да се грижите за бижутата си, за да им се радвате колко може по-дълго време.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Годежни пръстени

25 ТОП модела и техните тайни или как да изберем годежен пръстен

Любовта е във въздуха, а с нея идва и онова гъделичкащо чувство, че искате да …

Модерната класика на бижутата DubaiL

Бижутерия Maison DubaiL е много повече от адрес, това е стил, дух, семейство. Това са години на знания и опит, изчиствани във времето от изтънчената френска и международна клиентела, чиято безгранична лоялност е знак за сигурност и сериозност.