Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Екскурзия до Грузия и Армения – там където Европа и Азия се срещат - Luxotica
Водещи новини
Екскурзия до Тбилиси Грузия

Екскурзия до Грузия и Армения – там където Европа и Азия се срещат

Южен Кавказ е сравнително малък регион, но на негова територия място успяват да намерят три държави (Грузия, Армения и Азербайджан), три етнически различни отцепнически републики (Абхазия, Южна Осетия и Аджария), един изолиран ексклав (Нагорни Карабах) и най-малко 16 различни езика. Всички те са съсредоточени в район, по-малък от Великобритания.

Това е географски, исторически и културен кръстопът, на който Европа се сблъсква с Азия създавайки калейдоскоп от култура, вяра, архитектура, история и модернизъм. Тук в продължение на  векове местните култури  са се обогатявали от влиянията на Русия, Иран, Турция и Централна Азия. Въпреки  десетилетията на бързи промени, след края на Съветския съюз, социалните нагласи сред местните народи остават силно традиционни, гостоприемни и семейни.

Мястото е рай за любителите на природата и пешеходния туризъм. Дългата планинска верига на Големия Кавказ, образува естествена преграда между Южен Кавказ и Русия. Тя се простира от Черно море до Каспийско море и има най-удивителната природа в региона. Под драматични върхове, са се прострели лозя и гори, сухи полупустини, скалисти ждрела обширни зелени речни долини и невероятно живописни села. Планинските райони са осеяни с пътеки за разходки и езда, край които кацнали на живописни хълмове или скали се виждат руини на крепости, наблюдателни кули и древни църкви. Заинтригуваните от историята могат да се потопят в отминалите времена, да ходят по автентичните антични пътища на „Пътя на коприната“, да преживеят ритуали, запазени от местните и изпълнявани и в наши дни.

Ще ви заведем на пътешествие, буквално и преносно до Грузия и Армения, за да се насладите на архитектура, мистика, религия, дълбоко вкоренено гостоприемство, разнообразна храна, приготвена с едни от най-добрите естествени съставки на земята и освежителни напитки от първия дом на винарството.

На 25 септември 2022 , Elfy Tours организира единствената за тази година едноседмична екскурзия до Грузия и Армения. Пътуването от и до България е със самолет, а на място с автобуси. Пристига се в Тбилиси, Грузия, след това отиваме до Армения, която е съвсем близо и след като разгледаме там, се връщаме в Грузия за да се приберем в България. Програмата на екскурзията до Грузия и Армения може да видите тук.

Доскоро Грузия бе грижливо пазена тайна, до която се докосваха само истински пътешественици, но в последното десетилетие се разви, като любима дестинация на не малко туристи, жадуващи да се докоснат до нещо ново, истинско и вълнуващо. Непрекъснато подобряващата се туристическа инфраструктура може и да изглежда скромна за европейските стандарти. Но точно за това, трябва да дойдете тук възможно най-скоро, преди тези древни земи да са изгубили грубите си ръбове и да станат част от модерния fast food туризъм.

Също толкова специални са нейните горди и енергични хора: и това е място, където гостите се считат за благословия, а гостоприемството е самата част от живота. Гостът за грузинците е „дар от Бога“, така че не се изненадвайте, ако непознат, когото сте срещнали преди час, ви покани у дома на вечеря със семейството си. Ако решите да отидете, останете гладни; домакинът ще настоява да ядете всяко ястие на масата и да пиете колкото е възможно повече вино.

Последните години столицата Тбилиси се превърна в един от най-интересните градове в Европа. С разрастваща се клубна сцена, ресторанти от световна класа и винени барове, които я  превръщат в най-модерното място в региона.

Екскурзия до Грузия и Армения – там където Европа и Азия се срещат

Основните забележителности се намират в Старият Тбилиси – църквата Метехи, издигната на скала, гледаща към река Мтквари, крепостта Нарикала, построена през 4-ти век, серните бани, водопада до ботаническата градина. Продължаваме с разходка по улица Шардени, известна с елегантните си кафенета и художествени галерии.  Ще посетим известния стъклен Мост на Мира, авеню Руставели – главната улица на града.

Грузия е целогодишна дестинация, но най-подходящото време за посещение на грузинските градове, централните равнини и ниските хребети на Малкия Кавказ са късната пролет и ранната есен. Лятото може да стане неприятно горещо и влажно в големите градове, но това е пиковият ваканционен сезон по Черноморските им курорти и идеално време за посещение на Големите Кавказки планини на север.  

Ноември до април е ниският сезон в Грузия, като температурите падат под нулата, особено на по-високи височини. Хладното време обаче може да започне още през октомври и да продължи до средата на март. През зимните месеци има обилен сняг, особено в северната част на страната, който привлича както скиорите на пистите, така и фрирайдърите към склоновете на ски курорти като Гудаури, на два часа път с кола на север от Тбилиси.

Грузия и Армения са толкова силно обвързани помежду си, колкото са различни. От векове народите на тези две държави са били в контакт възприемайки най-доброто от цивилизацията на другите. От столицата Тбилиси се стига много лесно до Армения, а по пътя за Ереван са разположени столетните паметници Ечмиадзин и Звартноц, включени в обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Катедралата в Звартноц е построена през 7-ми век.

Малко известен по света факт е, че Армения е първата държава, която приема християнството през 301-ва година след Христа. А катедралата Ечмиадзин, основана през 303 и до днес е официалното седалище на арменския патриарх. За това Ечмиадзин е считана за духовният център на Армения.

За арменската храна може да научите, като прочетете статията ни за Армения тук. По пътя на екскурзията, ще имате възможността да спрете и собственоръчно да участвате в приготвянето на типични арменски ястия, както и да ги опитате.

Столицата Ереван е сред най-старите градове в света. Основан е 3000 години преди Христа и 30 години по-рано от Рим. Заради сградите си, които са построени от розов вулканичен камък, градът получава наименованието „Розовият град“. Посетете площада на Републиката, където се случват най-големите събития в държавата, Машток авеню, красивата сграда на Театъра за опера и балет, както и парка „Каскадите“.

Няколко събития са оставили силен отпечатък върху живота, съзнанието и културата на арменците. Освен християнството и вярата, непризнатият от Турция геноцид върху арменският народ е поставил своето клеймо над всеки арменец. В държавата живеят около 3 милиона човека, а в периода между 1915 и 1923 година милиони арменци напускат родината си от страх за живота си. Сега над 8 милиона арменци са разпръснати по света, правейки Армения страната с най-голяма световна диаспора. За да почетат събитията от този период, в Ереван има построен Мемориал на геноцида.

Арменците се славят като майстори на коняка, а не малко арменски дестилерии предлагат дегустационни турове. Ако имате възможност, вземете си бутилка от любимия на Чърчил, Сталин и Путин коняк ArArAt.   

Извън столицата най-интересни за посещение са Храмът на Митра в Гарни, Манастира Гехард, шедьоврите на арменската архитектура от 14 век – манастирите Актала и Хагпат в Алверди, всички от които са защитени обекти и част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Интересни факти са, че Храмът на Митра, въпреки, че е древногръцки храм посветен на бога на Слънцето е запазен, въпреки приемането на християнството. Той е единственият съхранен (след сриване и престрояване) исторически паметник от гръко-римският период, на територията на целия Съветски съюз. А името на манастира Гехард на арменски означава „копие“. Според легенди името на манастира се свързва с копието пронизало тялото на Исус на кръста. Това копие е донесено в Армения и е една от най-свещените им реликви.

Макар, че Армения има още много какво да покаже и какво да предложи, ние знаем, че времето, което съвременният пътешественик може да отдели за страстта си да пътува е ограничено. Ако в него се опита да види десетки или стотици места, то той или тя ще трябва да ги претича набързо само за да си отбележи, че е бил там. Ние имаме друга философия. По-малко обекти, по-стойностно изживяване и дълбоко потапяне в атмосферата на най-важните места, които завинаги да останат в сърцето на пътешественика.

За това, нека отново се отправим към Грузия и градът Гори,  основан от един от най великите им крале Давид Строителя (1089 -1125 г.). Причината да отидем там е Музеят на Сталин. Макар да е управлявал целият Съветски съюз, Сталин е роден и винаги е бил грузинец, за това в родният му град има музей, който си заслужава да посетите, независимо от отношението ви към противоречивата му личност.

Следва посещение на Уплисцихе – „господарската крепост“- скален град в източна Грузия,  изграден на висок скалист бряг на река Мтквари. Там може да видите постройки от 2-ро хилядолетие пр. Хр. до Късно Средновековие.

Продължаваме към Мцхета (UNESCO), древната столица на Грузия – някогашното кралство Иберия. Населена още през 10 в. Пр. Хр., тя е била религиозен център на Грузия, където Света Нино покръства страната около 337 година от нашата ера. Мцхета е разположена на място, където се кръстосват две реки и старите търговски пътища.

Посещението на Грузия няма да е пълно без да посетите планинският регион Казбеги, замъка Ананури и водният резервоар Джинвали. От Степанцмида с високо проходими джипове се стига до църквата Джерджети на 2170 метра надморска височина, от където се открива гледка към един от най-високите ледници на Кавказ – Казбеги (5047 метра).

Както винаги сме казвали, едно място се преживява не само чрез архитектурата и историята, но и чрез храната и местните нрави и обичаи. Грузинската храна е истинска фюжън кухня, повлияна от вкусове и аромати както от Европа така и от Азия. В грузинската кухня широка потреба намират местно говеждо, агнешко, свинско и птиче месо, пресни плодове и зеленчуци, много видове хляб, орехи, сирена и различни подправки, които отразяват влиянието на съседните Турция и Русия. Вегетарианците също ще намерят много ястия на растителна основа, въпреки че веганите може да срещнат трудности с широкото използване на сирене.

Хинкали – кнедли с варено месо, е едно от националните ястия на Грузия и любимо ястие на местните жители и посетителите. Друго задължително да опитате е хачапури, подобен на пица пай със сирене, който е подобен на турско пиде; всеки регион има своя собствена версия. Друга основна храна е мцвади – печени на скара свински или говежди парчета на шиш – което наподобява руския шашлик, турския шиш кебап и гръцкото сувлаки.

За да облекчите обяда или вечерята си, поръчайте pkhali, проста, но здравословна салата от домати и краставици с орехова и зеленчукова паста. Спанак, патладжан, листа от цвекло и зеле също са често срещани съставки в pkhali. Като лека закуска, която да хапвате, докато разглеждате, потърсете чурчкела – ядки, консервирани в дъвчаща консистенция, направена от гроздов сок.

Грузинското вино е известно в целия регион и си струва да опитате местни реколти от региона Кахетия, когато дойдете. Не пропускайте да опитате вина qvevri, които обикновено са органични и нефилтрирани и имат много отличителен вкус. За нещо по-силно, чача е традиционна грузинска спиртна напитка, направена от ферментирали люспи на грозде, и и е приятна почивка от вездесъщата водка. Не на последно място, опитайте Borjomi, солена минерална вода, която е била предпочитаната напитка за всеки съветски лидер от Ленин нататък.

Грузия все още е традиционна страна, що се отнася до социалните нрави. Много къси поли или рокли, горнища с отворени рамене и оскъдни или прозрачни дрехи вероятно ще привлекат погледи. Когато влизат в църквите, жените трябва да покриват главите и раменете си (някои църкви ще осигурят шалове за това, но е по-добре да носите свои). Полите и късите панталони (за мъже и жени) трябва да покриват коляното. Мъжете също трябва да се уверят, че раменете са покрити и в идеалния случай да носят панталони, а не шорти.

Когато пътувате до нова страна, винаги е полезно да знаете няколко думи на местния език и Грузия не е изключение. Само 4 милиона души говорят грузински и познаването на основни думи като gamarjoba (здравей) и madloba (благодаря) ще ви донесе топла усмивка на благодарност от местните жители.

За разлика от Армения, банкоматите в Грузия са широко достъпни в градовете и по-малките населени места и безопасни за използване. Повечето фирми приемат плащания с карта, включително хотели, магазини, ресторанти и аптеки. Въпреки това, ако се отправяте към планината или отдалечените села, не забравяйте да вземете пари в брой със себе си. Щатски долари и евро са най-полезните валути като резервни пари в брой.

Регионът на Южен Кавказ обхваща нации все още белязани от сенките на минали конфликти и силно повлияни от дългия престой под покровителството на техния огромен руски съсед на север. От тях, Грузия се очертава като най-популярната и най-достъпна врата към Кавказ, постепенно добивайки славата на място за пътешественици, които живеят за да изследват периферията на туристическата карта.  Със своите процъфтяващи градове, идилични села, стари църкви и наблюдателни кули, разпръснати сред идилична природа, редуваща назъбени планини с плодородни низини Грузия никога не разочарова своите гости.

За да посетите Грузия и Армения, в най-подходящото време тази есен, обадете се на Elfy Tours на телефон 02/ 954 30 44. Остават последни 4 свободни места. Вижте програмата тук.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Почивка на частен остров във Фиджи

Ваканция нa остров във Фиджи с частен самолет

Всички сме го гледали във филмите. Група приятели се качват в частния си самолет, на …

Идеи за пътуване в Европа през есента

Идеи за пътуване в Европа през есента

Какво си мислте, когато чуете думата ЕСЕН? В съзнанието на мнозина, мисълта за есента предизвиква …