Водещи новини

Армения – „най-добре пазената тайна на Европа“

На границата между Азия и Европа, на кръстопътя на античното и модерното Армения е страна, която чака да бъде открита. Тя е скрит диамант, за който много малко хора знаят. Това е прави изключително привлекателна, за тези пътешественици, които искат да се потопят в културата, обичаите, храната и традициите на интересен народ, който има много какво да покаже.

Малко известен факт е, че Армения първа в света приема християнството, като официална религия през 301-ва година и до днес 97% от населението ѝ е съставено от християни. Освен това първата църква с света е построена точно в Армения и се казва Свети Ечмиацин.

Планината Арарат е считана за свещена, а арменците смятат, че ги предпазва от земетресения. Въпреки, че върха на планината се намира на територията на днешна Турция, със своите 5000 метра надморска височина, планината се вижда отлично от столицата Ереван и е считана за един от символите на Армения.

Бидейки толкова близо до светите земи, арменската територия е натоварена с изключителен библейски символизъм, а самата планина е силно вплетена в арменската култура. Вярването на арменците, а и някои изследвания сочат високите части на Арарат като мястото, където е акостирал Ноевият ковчег по време на големия потоп.

Връзката на Армения с християнството е толкова силна, че цялата страна е обсипана с църкви, храмове и манастири. В други държави богатите даряват парите си за изследвания и благотворителност, докато тук богатите арменци, дават за вярата и предпочитат да строят църкви. За по малко от 20 години са построени или рехабилитирани над 250 църкви.   

Това е страна с над 3000 годишна история и макар да са били под Персийско и Османско владичество през по-голямата част от съществуването на страната, арменците винаги са се борили и отстоявали тяхната идентичност, вяра и традиции.

Досегът и съжителството с тези две империи не само са обогатили културно, вкусово и архитектурно народа и територията на Армения, но са имали и някои неблагоприятни последици, които имат своя отзвук и днес. В периода 1915 до 1923, Османската империя изпраща мъжете на принудителен тежък труд или на война, а част от жените и децата депортира на своя територия, в резултат на това загиват над 1,5 милиона арменци.

И до днес арменският геноцид е много чувствителна тема за местните. Турция отказва да признае и приеме вината за събитията в този период, макар че 29 други държави вече са ги признали за геноцид. Тъй като това се случва преди еврейските гонения, някои смятат арменският за първият Холокост. В продължение на десетилетие, от страх за живота си, арменците напускат родината си, заедно със семействата си и се преселват завинаги. В резултат населението на Армения е останало само 3 милиона човека, но същевременно тя има най-голямата диаспора с над 8 милиона арменци, които живеят в почти всички държави на света.

В чужбина и на собствената си територия гордият народ демонстрира и поддържа култура изпълнена с постижения и е една от най-гостоприемните и семейно ориентирана нация в света.

Арменците имат свой език и своя азбука, която е една от най-старите в света. Азбуката е създадена през 405-та година от Месроп Манщроц. Според някои, тя е повлияна от гръцката азбука, но ние не виждаме особена прилика. Заедно с грузинската, тя е една от най-напредналите и сложни в света, състои се от 36 букви и се използва в оригиналния си вид и до днес.

Много хора не знаят много за Армения и за постиженията на народа ѝ. Арменците са завоювали не малко олимпийски медали, тъй като са добри в борбата, джудото, бокса и шаха. Да, шахът е спорт. Той е популярен в страната още от средновековието, а децата в Армения имат уроци по шах в училище. Заради това, те имат някои от най-добрите играчи на шах в света и са спечелили многократно световни първенства и олимпийски отличия. Може да видите мъже и жени да играят шах навсякъде в Армения.

В миналото бразилките и американките са оглавявали класациите за красота. След досега със световното разнообразие на хора и култури, изглежда че стандартите за красота са се променили. Изглежда, че съвременният мъж харесва персийският тип жена и дори най-голям брой мъже са гласували, че арменките с тяхната чудесна комбинация на тъмни очи и естествен тен, са сред най-красивите жени на света.

Населението е с голям потенциал и страната се старае да се позиционира в сферата на високите технологии, а в комбинация с относително ниските заплати и квалифицираната работна ръка е обект на интерес от много чуждестранни инвеститори.

Столицата Ереван, или още позната като „Розовият град“ е с около 30 години по-стара от Рим. Това, че Армения е антична държава се подсилва от факта, че още преди римляните да изградят своята империя, Армения вече е изградила своята бъдеща столица Ереван от розови вулканични скали. И въпреки, че обстоятелствата в повечето време не винаги са били на страната на арменците, градът е останал красив архитектурен шедьовър, с много църкви, паметници, свети места и прекрасна гледка към планината Арарат.

Ако искате да посетите това прекрасно място, е важно да знаете, че „парите в брой са цар“ тук. И ако навсякъде по света това е вярно в метафоричен смисъл, то в Армения това е почти буквално. Банкоматите са изключително рядко явление, в почти всички магазини, ресторанти и хотели ще трябва да плащате в брой. Забравете за кредитните карти. Кредитни карти се приемат в много малко заведения и хотели, а в много хотели няма да може да направите резервация или да платите престоя си с тях.

За да видите най-важното, да се насладите на невероятни гледки, природа, църкви, антична архитектура и история, без неприятни изживявания и недоразумения, силно ви препоръчваме да използвате услугите на туристическа агенция Elfy Tours. Препоръчваме ги, защото освен, че предлагат отлично качество на туристическият продукт, те работят с екскурзоводи – ярки личности, които са изключително успешни в друга сфера на живота си, но са избрали да споделят с вас опита, съкровено личното, спомените и познанията си за страната в която отивате.

Екскурзоводът ви Моника Балян е психолог, известна в България с терапевтичните си курсове по смехотерапия. Тя е от арменски произход, отлично говори български и ще ви покаже най-прекрасните кътчета на тази страна, с нея ще опознаете културата и вярванията на местните, преплетени с лична история и преживявания. Ще имате възможността да приготвите сами или да опитате национални ястия и напитки, които никога няма да забравите и ще откриете амалгама от вкусове, модерност, история и духовност, която ще ви заплени завинаги.

Ако ултра-туристически дестинации като Париж, Рим и Ню Йорк, които са се изтъркали и превърнали в посредствена туристическа сергия не са по вашия вкус, ако искате нещо истинско, древно и духовно, вижте програмата на едноседмичното пътуване до Армения и Грузия тук.

За единствената екскурзия тази година са останали само още 4 места.

Какво би било преживяването на една нова култура ако не опитате храната и напитките на държавата в която отивате. Кайсията и нарът са сред символите на Армения. А най-характерното за арменците е, че те не сядат на масата без традиционния им тънък хляб наречен „лаваш“, който се прави само от брашно, вода и сол. Казват, че при правилно съхранение, хлябът лаваш може да издържи около година без да се развали.

Хлябът се пече в подземни глинени фурни, наречени „тонир“. Те се зареждат с дърва и се загряват предварително за шест-седем часа. Когато пещта достигне температура от 750-900 градуса процесът започва. Осолена течност се нанася по стените на глинения съд, за да повлияе на вкуса. Хлябът се оформя по заоблена форма, след което пекарят влиза наполовина във фурната, за да го залепи възможно най-близко до огъня.

Грузинският пекар Давид Шкиртладзе, живее в Армения в град Апаран от 16 години и пече в тонир традиционния грузински плосък хляб „шотис пури“. Когато прави това, той прави шоу за своите клиенти, а те му се отплащат като поръчват от него за специалните си поводи като сватби и рождени дни. За пещта тонир той казва: „Когато са започвали да правят тонир в миналото, са използвали глина и ние все още ги правим така, както са замислени оригинално. Ако нещо се промени в техниката, тонирът няма да работи правилно“

Ереван е домът на Yerevan Brandy Company, която произвежда коняк от 1887 година. По време на втората световна война Сталин е изпращал арменски коняк на Уинсън Чърчил, който е опитал за първи път напитката на конференцията в Ялта.

Богатите почви, топлият климат позволяват отглеждането на всякакви плодове, грозде, жито и пшеница, а местните дестилерии превръщат част от тях в безценна кехлибарена течност. Най-известното бренди е ArArAt. Бутилка 70 годишно бренди, любимо на Чърчил, Сталин и Путин е била продадена на търг от Сотбис в Лондон, за зашеметяващите 120 000 долара.

Брендитата ArArAt се произвеждат изключително от висококачествено местно арменско грозде и кристално чиста изворна вода и веднага ще ви очарова с невероятния си аромат, с аромат на сушени плодове, който е нежно съчетан с нотки на захаросан портокал и ванилия. Отличава се с наситен кехлибарен цвят с нотки на махагон.

Наскоро Yerevan Brandy Company пусна и 30-годишна селекция под наименованието ArArAt Erebuni, кръстено на древната арменска крепост Еребуни, построена през 782 година преди Христа от цар Аргищи I. Луксозната му златна опаковка е гравирана с древни знаци, с които са маркирани основите на бъдещата столица на Армения – Ереван.

Търговията винаги е била сред основните препитания по тези земи и като търговска нация, Армения е била част от т.н. Път на коприната.  Това е древна мрежа от сухоземни и морски търговски пътища, които свързват Източна Азия с Южна Европа. Мрежата е включена при обектите на световно наследство на ЮНЕСКО. Някои от пътищата са все още непокътнати и ще ви преведат през най-епичните пейзажи на Азия, Близкия изток и Европа. Силно препоръчваме прохода Селим или както е бил известен в миналото Милиард крачки.

Сред местата, които трябва да посетите в Ереван са площада на Републиката, Мащок авeню, парка „Каскадите“, Мемориала на геноцида, някои фабрики за производство на коняк имат и специални турове. А извън него, Храмът на Митра в Гарни, манастира в Гехард, шедьоврите на арменската архитектура от 10-14 век в Алаверди – манастирите Актала и Хагпат (UNESCO) и други.

Храмът на Митра е прекрасен древногръцки храм, посветен на бога на Слънцето. Храмът учудващо оцелява при приемането на християнството в Армения и е единствения съхранен (след сриване и престрояване) исторически паметник в цялостния му вид от гръко-римския период в целия бивш Съветски съюз. Йонийският храм е разположен в село Гарни, Армения и е известен най-вече като символ на Предхристиянска Армения.

Манастира Гехард е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Изграден е върху скала и заобиколен от три страни със пропасти, изборът на място е много удачен, защото е трябвало само една крепостна стена и лесно може да бъде защитаван. На арменски, името на манастира означава „копие“. Според легенди, името на манастира е свързано с копието, пронизало тялото на Исус, докато е бил на кръста. Това копие е донесено в Армения и е една от най-свещените ѝ реликви.

Армения има толкова много да предложи, толкова много да видите, толкова много да се потопите в традициите, религията, хората, че едва ли ще ви стигнат само няколко дена. Страната несъмнено е подценявана от масовия туризъм, което я е запазило в нейната автентичност и въпреки, че се намира на границата на Азия, тя несъмнено заслужава титлата си на „най-добре пазената тайна на Европа“.

Последната за тази година екскурзия до Грузия и Армения ще тръгне на 25 септември 2022, със самолет от София. Останали са последни 4 места. Ако искате да откриете за сетивата си това бижу, обадете се сега на 02/ 954 30 44

Армения – „най-добре пазената тайна на Европа“

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Бали – кътче от рая, пренесено на земята

Ако сте чували някой да описва пътуването си до Бали, думата, която постоянно оглавява отзивите, …

Занзибар – най-актуалната дестинация през 2022

Искате ли да се отпуснете на горещия пясък и просто да се наслаждавате на едни …