Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Стилове в интериорния дизайн - Luxotica
Водещи новини

Стилове в интериорния дизайн

Интериорен дизайн: Модерен, индустриален, минималистичен, скандинавски, изтъркан шик … и списъкът продължава. Значително предизвикателство за всеки, решил да предекорира жилището си е липсата на познания за стиловете в интериорния дизайн и лексиката за описване на изискванията, отговарящи на техния личен стил.

С такова изобилие от уникални дизайнерски възможности, може да е много трудно да определите стила на интериорния дизайн, който ще ви пасне най-добре. А може и да комбинирате елементи от няколко стила, за да създадете идеалния вид на жилището си.

Чудесна отправна точка за всеки интериорен проект е да научите по малко за всеки от стиловете и как те се различават един от друг.

Съвременен дизайн / Contemporary Interior Design

Ако проследите стиловете на интериорния дизайн, през цялата им история, ще забележите, че този стил, който винаги се е развивал във времето е Съвременният интериорен дизайн. Той се характеризира с всичко от настоящия момент и със сигурност, съвременният стил ще продължи да се променя и през двадесет и първи век.

Съвременният интериорен дизайн представлява елегантно и изчистено пространство, използващо отворени мебелни формации, за да създаде интересно и различно място. Типичните съвременни мебели показват открити крака и изчистени линии, за да придадат леко и въздушно усещане. Често се виждат материали като метал и стъкло, използвани най-вече заради техните отражателни свойства. В допълнение към неутралните цветови палитри, които са най-често използвани при съвременния дизайн, се прави комбинация с текстурирани тъкани, за да се създаде интерес и да се постигне усещане за перфектния луксозен модерен интериор.

Модерен стил / Modern interior Design Style

Може да се подведете, че модерен и съвременен са един и същи стил, но ние сме тук, за да изясним разликата между модерно и съвременно. Въпреки броя на приликите, има няколко големи разлики. Модерният дизайн се отнася до точно определен времеви период и си остава там, докато съвременният дизайн се развива непрекъснато. Модерният интериорен дизайн се появи на радара в средата на 20 век. Благодарение на комбинацията от скандинавски, модерен от средата на века и постмодерен дизайн, ние имаме сегашната дефиниция за Модерен интериорен дизайн.

Например, мебелите имат изчистени линии с гладки, лъскави повърхности. По-специално металът, хромът и стъклото са предпочитан избор сред дизайнерите. В модерния интериор декорациите са минимални. Текстурите на платовете са по-малко важни, а като основен декор се използва изкуството. Често, в предимно неутралното като цветове пространство, се срещат смели цветни акценти като големи картини, скулптури или мебели.

Традиционен стил / Traditional Interior design Style

Що се отнася до определянето на различни стилове интериорен дизайн, един от най-лесните за разпознаване и известен стил е Традиционният интериорен дизайн.

Традиционният интериор използва маси и столове, изработени от тъмно дърво, които са богато украсени с дърворезба и орнаменти. Традиционният дизайн черпи вдъхновение от Англия и Франция от 18 и 19 век, което обяснява често срещания скъп текстил като коприна, кадифе и лен, използван навсякъде, от тапицерията на мебелите до пердетата на прозорци. Тъканите се отличават с разнообразие от различни текстури. Някои от популярните шарки дамаски са на цветя, райета и карета. Традиционните домове носят усещане за блясък и заради често използваните кристални полиелеи.

Европейският декор е силно повлиян от традиционния интериор. Повечето традиционни домове имат тъмно кафява или неутрална цветова палитра с акценти, внесени чрез маслени картини или флорални аранжировки. Ако не си падате по подбора на съвпадащи комплекти мебели, традиционният стил може да не е вашата „чаша чай“, защото най-важното за него е последователността и съгласуването на отделните елементи в една обща красива картина.

Еклектичен интериор / Eclectic style

Няколко различни ключови характеристики идентифицират еклектичния интериорен дизайн. Мислете за него като за високоенергийна колекция от внимателно подбрани парчета, събрани заедно, за да създадете богат на култура интериор. Поради това мнозина смятат, че еклектичният дизайн има дух на всичко.

Има тънка граница между натрупани и внимателно подбрани и между допълващи се и разсейващи. Придържайте се към неутрална цветова палитра и използвайте няколко акцентиращи цвята, за да внесете светската атмосфера, която търсите. Имайки това предвид, идеалният еклектичен интериор балансира цвета и текстурата. Това е перфектната комбинация от старо и ново.

Преходен / Transitional design style

Преходният дизайн е това, което обичаме да наричаме „щастливата среда“ на стиловете на интериорния дизайн. Това е стилът за вас, ако традиционният дизайн е твърде претрупан, а съвременният е твърде извън зоната ви на комфорт.

Преходният интериорен дизайн е перфектната комбинация от традиционна елегантност със съвременни линии и текстил. Преходният интериор свежда аксесоарите до минимум. Важно е да оставите мебелите и платовете да говорят. Използвайте килими, възглавници и одеяла вместо аксесоари.

Може би най-естетически приятният аспект на преходния стил е комбинацията от мъжко и женско. Извити мебели и покрития като дърво, ратан, стомана и лак са често срещани, а комбинацията от два много различни стила създава интересен и приветлив дизайн на дома.

Минималистичен дизайн / Minimalist interior design

Съвременният дизайн и минималистичният стил имат много общи черти. И двете използват прости форми и изчистени линии. Минималистичният стил на декорация е вдъхновен от японския дизайн и се концентрира върху принципа, че „по-малкото е повече“. Минималистичният дизайн обича празното пространство. Той взема за основа модерния дизайн и го опростява. Нищо не е прекалено, нищо не е пищно, нито в аксесоарите, нито в декорацията.

Докато повечето минималистични интериори имат неутрална цветова схема, основните цветове също могат да се използват като акцент. Никъде няма да намерите шарки и за това текстурата е необходимост.

Заради философията, че „по-малкото е повече“, ще откриете, че функционалните мебели са най-важният елемент на този вид дизайн. Прибирането на вещите, далеч от очите, подредеността и малкото елементи са толкова важни в минималистичния интериорен дизайн, че мебелите често или почти винаги имат вторична функция, която им позволява да се използват за скрито съхранение. Например, диван с вградена ракла, холна секция с затворени шкафове и без открити рафтове или масичка за кафе, която се повдига, за да разкрие място за съхранение са едни от многото креативни решения, които минималният интериор използва.

Арт Деко / Art Deco

Не сме срещали много хора, които никога не са чували за стилa арт деко. Този емблематичен дизайнерски стил от началото на ХХ век, възникнал във Франция, след това прониква в САЩ от 1910-те до 1940-те години на миналия век. Art deco, понякога наричан само Деко е стил не само в интериорния дизайн, но и във визуалните изкуства и архитектурата. Той оказва влияние в дизайна на сгради, мебели, бижута, мода, автомобили, киносалони, влакове, кораби и ежедневни предмети като фотьойли, масички, радио апарати и прахосмукачки.

Индустриалната революция силно подклажда дизайнерския стил Арт деко, заради популярността на метала, като предпочитан материал в дизайните, по това време. Лесно е да се идентифицират мебелите и аксесоарите от стила арт деко, тъй като обикновено те имат заострени ръбове и остри ъгли, характерни са и плетениците от геометрични форми. Често срещани са прекомерно големите мебели – от дивани до столове с високи облегалки и подлакътници.

Днес, в много домове в Маями Бийч, бихте могли да видите стил арт деко на високо ниво, от който може да се вдъхновите. На все пак, съществуват различни национални варианти на Арт Деко, а самият стил Арт Деко често се описва като смесица от стилове и еклектична комбинация от влияния, материали и форми. За това, понякога е трудно да се разграничи Art Deco от подобни школи като Art Nouveau, Art Moderne, Bauhaus или Движение за изкуства и занаяти.

Модерен от средата на века / Mid-century modern

Тук имаме класика, която изглежда остава актуална независимо от десетилетието. Модерният интериор от средата на века води своето начало от 50-те и 60-те години на следвоенна Америка. През това време мебелната индустрия се опитва да излезе от традиционните си бариери и да се потопи в модерната ера. Има толкова много популярни модерни мебели от средата на века, които все още се използват в домовете ни днес, като столът яйце и много други.

Модерните домове от средата на века имат лек и безпроблемен преход между вътрешните и външните пространства. Те винаги са насърчавали живот на закрито и на открито, чрез плъзгащи се врати към тераси и прозорците без завеси, които подсилват и подчертават връзката с природата.

Редовно се използват богати и луксозни дървени материали като тиково дърво, розово дърво и орех. В допълнение, акценти от горчица жълто, шартрез или авокадо се използват за поп цвят. Възраждането на модерния стил от средата на века, което наблюдаваме в днешната дизайнерска индустрия, прави този популярен стил на интериорен дизайн по-постижим от всякога.

Холивудски блясък / Hollywood glam

Този шикозен стил е най-популярен в Калифорния през средата до края на ХХ век. Води началото си от златната ера на Холивуд през 30-те години. Холивудските бляскави интериори са смесица от Арт Деко и Модерния стил в средата на века. Висококонтрастните цветови комбинации са стандартният избор за цветова схема. Популярни комбинации са не само ярко розово и зелено, но и черно-бяло. Често срещани са висококачествени полилеи, съчетани с гланц, златисти или огледални мебели. Търси се яркост, блясък, различност, изява. Този дизайнерски стил е едновременно секси и изтънчен. А контрастът определено носи бляскаво, луксозно настроение.

Бохемски стил / Bohemian (Boho) design

Подобно на модерния стил от средата на века, бохемският интериор също набира популярност. В момента, толкова много търговци на дребно скачат във влака на Бохо, че няма по-подходящо време от сега, за да изследвате вашата бохемска страна.

Накратко, бохемският дизайн е свободолюбива естетика, която смесва различни култури и артистични изрази в еклектичен стил, който мисли извън кутията. Спокойна бохо атмосфера и акцент върху природата. Често се срещат смели шарки и ярки цветове за мебели и акценти. Когато влезете в дом с бохемски дизайнерски стил, веднага се чувствате потопени в друга култура. Изложени са всевъзможни дрънкулки от пътувания и цялата атмосфера се чувства много номадска.

Когато сравняваме различни стилове дизайн, бохемският е един от малкото, при които не е необходима предварителна поръчка и съгласуване с останалия интериор. Тенденция в съвремения бохемски стил е смесването на шарки и цветове, добавянето на животински кожи, метални акценти и скъпа дървесина. Харесва ни, че интериорът в бохемски стил използва нещата по нетрадиционен начин, а това помага за модернизирането на този сборен стил.

Изтъркан шик / Shabby chic

Изтърканият шик възниква през 18 век и се трансформира в обичания винтидж стил, какъвто го познаваме днес. Винтидж мебелите винаги са били в основата на интериорния дизайн Изтъркан шик (Shabby chic). Навремето е било обичайно хората да предават мебели от едно поколение на друго, като всяко поколение е поставило своя уникален щрих върху интериора. Подобно на Френския провансалски стил, Изтърканият шик има много меко и женствено усещане.

В този женствен дизайн, изтърканите шикозни мебели често са пребоядисани или наранени. Бледите цветни палитри с флорални шарки се съчетават перфектно с варосани подове и стени. Нашите дизайнери обичат износеното и понякога селско настроение и това как често е в контраст с бляскави акценти като кристални полилеи. Шаби шик интериорът улавя елегантното и уютно усещане у дома.

Индустриален / Industrial Interior design

Индустриалният стил, както подсказва името, черпи вдъхновение от складoвете, фабриките или градските тавански жилища. Въпреки че може да се твърди, че индустриалният интериорен дизайн е един от модерните интериорни стилове, той има сериозно минало. Когато западноевропейските фабрики затворили, в края на втората индустриална революция, останали много големи свободни сгради. Увеличаването на населението накарало хората да започнат да превръщат тези, преди индустриални зони, в жилищни квартали.

Индустриалният стил на интериорен дизайн обича изкуството на откритите тръби и греди. В много от елементите има усещане за недовършена суровина и не е необичайно да видите бетон, открити тухли, канални труби и дърво. Няма да чуете думите „мек“ или „интимен“, използвани при описанието на този уникален стил на интериорен дизайн. Неговите мъжки тенденции са укротени с използването на достатъчно текстура. Големите произведения на изкуството и уютният текстил са перфектни допълнения.

Емблематичен дом на тема индустриалния дизайн, би бил реновиран етаж от бивша индустриална сграда. Тухлите и бетона по чудесен начин придават на пространството много характер. Мислете за високи тавани, стар дървен материал и висящи метални осветителни тела с оскъдни функционални мебели, които често са сурови или недовършени и съчетани с антики. Възможно е да има едно или две произведения на абстрактното изкуство или фотография, които да добавят малко цвят към иначе неутрална цветова схема, получена от първичните материали от дърво и метали.

Скандинавски дизайн / Scandinavian Design

Скандинавският дизайн е един от по-лесните за разпознаване стилове на интериорния дизайн. Мислете за леко, ефирно и органично. Просторното, естествено осветление, по-малко аксесоари и функционални мебели характеризират скандинавския дизайн. Скандинавските жилищни пространства създават релаксираща и приветлива атмосфера. Основните характеристики включват бели стени, големи огледала и уютен текстил. Освен това нито едно скандинавско пространство не е пълно, без да се използва датската концепция „hygge“. Многослойните тъкани, стъклените мебели, изчистените линии и текстурите създават перфектния уютен външен вид.

Сканданският дизайн отдава почит на простотата на живота, демонстрирана в северните страни. Въпреки простотата и изчистеността си, скандинавският мебелен дизайн често се усеща като произведение на изкуството. В мебелите има функционалност, заедно с някои интересни линии, много от които демонстрират влияние от скулптурата.

Други често срещани характеристики включват изцяло бели цветни палитри и включването на елементи като естествено дърво, ярки пластмаси, емайлиран алуминий, стомана и широки дървени дъски. Ако има цветни елементи, те често идват от използването на произведения на изкуството, естествени платове и кожи, или някоя отделна цветна мебел.

Азиатски Дзен / Asian Zen Design

Чували ли сте някога за фън шуй? Можете да се обзаложите, че ще откриете тази философия, азиатския интериорен стил. Азиатските дзен интериори възникват от минималистичната азиатска архитектурна традиция, съчетана със съвременен дизайн. В тя

х акцентът пада върху елегантните линии, интересните форми и релаксиращата атмосфера. Позоваванията на природата са от съществено значение за създаването на оптималното дзен пространство.

Азиатските интериори често са асиметрични и използват кръгове по-често от квадратите. Обикновено завеси или панелни врати отделят една част на помещението от по-голямото пространство и създават усещане за уединение. Аксесоари свързани с фън шуй, будизъм или богатото азиатското културно наследство са характерни акценти в този стил. Цветовата палитра е изготвена строго от природата, за да се запазят спокойните и релаксиращи вибрации.

Селски (Рустик) интериорен дизайн / Rustic Interiors

Селският интериорен дизайн може да бъде определен с няколко основни признака. Винаги ще има естествени материали, индустриални щрихи и фермерски чар.

Рустическият дизайнерски стил първоначално се е родил от вдъхновенията на романтичното движение. Фокусира се върху простотата и красотата на природата. За рустик интериорите е обичайно да видите тавани с греди или дизайн на всекидневната, фокусиран изцяло около централна камина. Кухнята е задължителния елемент, на който се гради този стил. Винтидж шкафове, печка в която да се приготва нещо вкусно, за цялото семейство, окачени тигани… сякаш една грижовна баба е някъде наоколо, създават семейна атмосфера и усещане за топлота.

Използването на много дърво и камъни се смекчава, чрез добавяне на кравешки или овчи кожи, за да се създаде по-уютно усещане. Тъканите нямат ярки шарки, а текстурата е всичко. Напоследък много дизайни вече интегрират селски дизайн с по-модерни мебели и аксесоари. Неочаквани допълнения като индустриална висяща лампа добавят изтънченост към това, което познаваме като селски интериорен дизайн.

Крейбрежен стил / Coastal style

Не е нужно да живеете на плажа, за да оцените високо стила на крайбрежния интериор. Той не трябва да се бърка с морския декор. Тук няма да намерите котви и миди, разпръснати навсякъде, защото крайбрежният стил е на друго ниво – изцяло в друга, собствена лига.

Крайбрежното интериорно пространство почита природата от избора на цветовата гама до материалите, използвани за мебели и аксесоари. Неутрални тонове като бяло съчетано с бежово, за да имитират пясъка. Наситено морско синьо или синьо-зелени цветове и елементи. Малко поп и блус мотиви, за да се наподоби сърфистка атмосфера.

Домовете в крайбрежния стил винаги трябва да са светли и свежи. Намерението е да не чувствате разлика между закрито и открито. Поради това закриването на прозорците е сведено до минимум. Лека прозрачна материя, помръдваща при полъха на вятъра, със сигурност ще ви пренесе в крайбрежната атмосфера.

Вместо това, ще намерите вази от синьо стъкло, тапети на райета или абстрактни картини, които да създават усещане за крайбрежие. Мебелите в крайбрежните интериори се характеризират с думата „комфорт“. Тъй като свързването с природата е толкова важно за стила на крайбрежния интериорен дизайн, добавянето на стайни растения е задължително.

Френска провинция / French province

Подобно на много други, френският провинциален стил е изтънчена комбинация от няколко различни течения в интериорния дизайн. Изтърканият шик, рустик и традиционният дизайн играят важна роля в изграждането на този стил.

Топлите, земни цветове са показателни за стила на френския провинциален дизайн, както и заобленото и богато орнаментирано дървено обзавеждане. Характерни са меките и топли тонове на червено, жълто или злато и естествени материали като камък и тухла. Започнете с вечните, украсени с дърворезба антични мебели, например стол Луи VI, актуализиран с модерен принт, добавете богато украсен порцелан, сложете тежки пердета и изискано спално бельо, завършете с щипка аристократичен излишък и вече имате дизайн от френския прованс.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Интериорен дизайн - луксозен дом - съвети

Лесни начини да направите дома си по-луксозен

Огледайте дома си. Има мебели, които са ви омръзнали, нали? Или пространства, които искате да …

Най-добрите онлайн магазини за мебели

Интериорен дизайн: Как да превърнем дома си в луксозен рай

Случвало ли ви се е да разглеждате невероятно обзаведени домове в Интернет, а когато затворите …