Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Живот, любов и промяна в изкуството на Тунку Халсъм - Luxotica
Водещи новини
Тунки Халсън - художничката и пеперудите

Живот, любов и промяна в изкуството на Тунку Халсъм

Съвременната живопис изобилства с множество различни стилистични и концептуални подходи, но това, което кара някои от тях да се открояват от останалите, е готовността да представят нещо ново, нещо, което не сме виждали до сега. Такъв е случаят с процъфтяващата самоука художничка Тунку Халсъм, от малайзийски и британски произход, известна със своите ярки и смели цветове, които предизвикват различни емоции. Нейните творби могат да бъдат намерени в домовете на частни колекционери в Азия, САЩ и Гърция, наситени с позитивност и преобладаващи концепции като живот, любов и промяна.

Известна със своите емблематични 3D пеперуди, Халсъм казва: “Откакто се помня, съм обсебена от тях.”. Неслучайно на китката, глезена и над лакътя е татуирала красиви пеперуди в различни състояния – в полет, в профил, неподвижни. „Направих първата си татуировка с пеперуда, когато бях на 16“, обяснява тя. „Те са свободни, пълни с промяна и в същото време имат и тъмна страна.”

Каквото и да си говорим – изрязването на пеперуди на ръка е бавна работа. Толкова бавна, че може да те откаже и да тръгнеш в тотално друга посока, която да ти носи по-високи приходи. Но е изкуство. А какво се крие изкуството – в идеята или в изпълнението?

Носителят на награда “Търнър” Деймиън Хърст пък казва: “Наистина ли е изкуство, ако не си го направил сам?”. Хърст е един от най-влиятелните художници в световен мащаб, наречен “хулиганът, променил изкуството”.

Но да се върнем на Халсъм. Тя е израснала в семейството на баща малайзиец и майка британка, прекарвайки детството си в Малайзия. След това се мести да живее в Обединеното кралство, където учи Интериорна архитектура в университета в Брайтън. Напуска Великобритания, връщайки се до Куала Лумпур за кратко, след което се мести в Сингапур, където започва проектира хотели, включително и техния семеен хотел.

“Чувствам, че това ми помогна да разбера пространствата като цяло, а по отношение на моето изкуство ми помогна да науча повече за композицията и баланса.” Това я променя, а пеперудите върху платна и хаосът от цветове, са нещото, което я зарежда. “Обичам да виждам какво се случва, когато наслоявате цветове и текстури и никога не сте напълно сигурни какво ще получите.”

Двата повтарящи се мотива, които тя използва, са пеперудите като символ на промяната и черепи, които символизират смъртта и отминаването на времето. Пеперудата е главният герой, а черепът я допълва. Чрез тези два противоречащи си символа, изкуството на Халсъм ни замисля върху живота и смъртта, върху тъмното и светлото, видимото и невидимото.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Преносима мини камина на био етанол - настолна камина.

Дом без камина не е дом, но винаги може да поправите това

Представете си! Вечер, гледате любимия си филм или сериал в компанията на любимия човек. Отпивате …

MB&F и L’Epée създадоха часовник за бюро с формата на космически кораб

Дали часовниците за бюро са готови за завръщане? Винтидж дилърите вече започнаха да говорят за …