Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Сложен проект, за най-уникалeн цвят на кола, отне на Bugatti 2 години - Luxotica
Водещи новини
Bugatti Divo lady bug

Сложен проект, за най-уникалeн цвят на кола, отне на Bugatti 2 години

Eдна от известните мисли на Еторе Бугати гласи: „Ако е сравним, вече не е Bugatti“. Това е и основната мисия на бранда, който създава уникални и несравними по визия автомобили за истински ценители. И последното им творение доказва напълно това.

Какво се случва, когато колекционер на хипер коли приеме идеята на Еторе прекалено буквално? Той кара френския производител да създадат кола, невиждана до сега.

Отличителният модел Divo, който бе кръстен със сладкото име Калинка (Lady Bug), има наистина уникална визия, която значително наподобява насекомото, на което колата е кръстена. Взискателният клиент от САЩ възложи на Bugatti да създаде „строг геометричен модел, състоящ се от диамантени форми в уникален цветен контраст“, за да отличи своя Divo от 39-те други, които компанията е произвела.

Това обаче, се оказва истинско предизвикателство. Всъщност, проектът отнема около две години и е толкова сложен, че Bugatti са били на път да се откажат от поръчката в даден момент. Най-трудното от всичко е било точното прилагане на този привлекателен модел. Всеки път, когато дизайнерският екип се опитвал да приложи диамантения шаблон върху каросерията, той се изкривявал заради контурите, извивките и ребрата на автомобила.

„Поради естеството на проекта, при който 2-D графика беше приложена към 3-D скулптура и след множество неуспешни идеи и опити за прилагане на диамантите, бяхме близо до отказването. Просто решихме, че не можем да изпълним това, което клиентът иска от нас“, каза в изявление Йорг Грумер, ръководител на цветовете и тапицерията на Bugatti Design.

За щастие, Bugatti не е бранд, който се отказа от своите проекти. Вместо това дизайнерите започват щателно да модифицират всеки един от 1600-те диаманта, за да се поберат в изваяния силует на Divo. Отново, това е сложна задача, тъй като само една изкривена форма или малка грешка може да унищожи целия дизайн. След като тази старателна работа приключи, последният модел е приложен към 20-футови филми, които в крайна сметка са готови да бъдат прикрепени към тялото на превозното средство.

В началото на 2020 г. екипът се опита да прехвърли филмите върху два тестови автомобила, за да се увери, че прилагането върху реалната кола ще бъде възможно най-безпроблемно. След това те прилагат филмите към действителната спортна кола на клиента. Следват няколко дни, в които дизайнерите на Bugatti проверяват дали всеки диамант е точно позициониран.

Накрая, „Калинката“ е готова за малко цвят. Както може би се досещате, боядисването на колата се извършва ръчно и отнема около 2 седмици. За този уникален модел екипът създава два специални цвята – Customer Special Red и Graphite, с които целят да постигнат впечатляващ контраст. И най-после Lady bug е готова да полети.

Като изключим цвета, самият модел е също толкова впечатляващ. Bugatti Divo е обурудвано с 8.0-литров двигател с четири турбокомпресора, който осигурява мощност от 1500 к.с. Цената на базовия модел е 5,4 милиона долара като са предвидени само 40 броя Divo, които да бъдат пуснати на асфалта. Нито един от тях, обаче, няма да бъде толкова впечатляващ, колкото Lady Bug.

„Необходимото внимание към детайлите и фактът, че трябваше да следваме стратегия с нулеви дефекти на крайния автомобил, ни даде огромно уважение към проекта“, добави Грумер.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

2021 Rolls-Royce Ghost

Новият Rolls-Royce Ghost: Всичко, което трябва да знаете

Знаете ли, че външният вид често може да бъде подвеждащ? И новият седан Rolls-Royce Ghost …

изцяло електрически Мерцедес-Бенц EQS

Влюбени сме… в новия електрически Mercedes- Benz EQS

Всеки автомобилен производител, който планира да участва в електрическата революция, знае, че неговите електромобили ще …