Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Сигурността на Марк Зукърбърг струва до $10 милиона годишно - Luxotica
Водещи новини
Марк Зукърбърг сигурност

Сигурността на Марк Зукърбърг струва до $10 милиона годишно

В технологния свят, в който средата около нас се развива изключително бързо е нормално и престъпленията да се развиват със същата или подобна скорост. Хакерството и изтичането на данни са едни от най-често срещаните нарушения, за които четем в технологичните новини напоследък.

Ето защо не е чудно, че сигурността, както онлайн, така и в реалния живот, е изключително важна за елита на Силициевата долина – мястото, от където всички технологични гиганти управляват своите бизнеси. Но освен милионите, похарчени за киберсигурност, технологичните компании отделят и милиони долари за личната безопасност на своите топ мениджъри.

Уеб гиганти като Apple, Amazon и Facebook харчат внушителни суми, от стотици хиляди до милиони долари, за лична сигурност за своите изпълнителни директори.  Например, според документи, подадени по-рано този месец, Apple е похарчила 310 000 долара за личната сигурност на изпълнителния директор Тим Кук. Разбира се, тази сума изглежда нищожна за компания, която е първата в света, достигнала границата от 1 трилион долара миналата година.

От друга страна, основателят и главен изпълнителен директор на Amazon – Джеф Безос, е следващият технологичен гений, който намира своето място под светлините на прожекторите. Той стана още по-известен след новината, че той и съпругата му Макензи, с която са заедно от 25 години, се развеждат. В същото време, компанията на Безос често е обект на остри критики и за това не е чудно, че и той трябва да обърне внимание на личната си сигурност.

Шефът на Амазон харчи по 1,6 милиона долара за лична сигурност – пет пъти повече от сумата, която се харчи за сигурността на Тим Кук.

Но както Кук, така и Безос, не могат да се сравнят с медийното внимание, което се обръща на Марк Зукърбърг, създателят на Facebook.

През последната година, той се оказа в центъра на няколко сериозни бури. На Зукърбърг му се наложи да защитава компанията си срещу твърдения, че унищожава демокрацията на САЩ, което е сериозно обвинение. От друга страна, промените в алгоритъма на Facebook и най-вече по отношение на платената реклама, предизвика вълна от недоволство, идваща от собствениците на бизнеси, рекламиращи в платформата.

За човек, който често се сблъсква с гняв и недоволство от всички страни, не е чудно, че Зукърбърг отделя специално внимание на своята сигурност. Докато през 2013 година личната сигурност на Зукърбърг е струвала скромните 2,6 милиона долара, то за 2017 тя е била 7,3 милиона долара – почти 3 пъти повече. А през 2018-та година Фейсбук са похарчили за сигурността на Марк и семейството му върховите 10 милиона долара.

Общественото недоволство към Facebook е причината за големите разходи за сигурността на основателя ѝ. „Той е синоним на Фейсбук и като резултат, негативните настроения към компанията се свързват директно и често се насочват към г-н Зукърбърг“. Поради тази причина, от компанията са му осигурили 10 милиона долара, преди данъци, за „допълнителни разходи“ свързани с това, той и семейството му да бъдат защитени.

Той е охраняван денонощно от въоръжени бодигардове, специализирани в охраната на високопоставени лица, които стоят на пост и пред дома му. Според информациите, в къщата си, Марк разполага с оборудвана паник стая, а според потвърдени от служители, но не и официално от компанията слухове, той разполага и със сигурен коридор за бягство под конферентната си зала, в случай, че той и екипа му трябва, по спешност, да се евакуират от офисите.

Вероятно от съображения за сигурност от Фейсбук отказват да коментират тези детайли свързани със сигурността на изпълнителния си директор.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Система за сигурност на частен музей

Истинска защита за дома и ценните ви вещи

От векове, неприкосновеността на личния живот и сигурността са сред най-важните неща, за заможните хора, …

Научи как се отключва катинар без ключ

Научи интересно умение с този комплект

Искате да убиете малко време по време на карантината? Или просто навън е толкова студено, …