Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Годежен пръстен – какво трябва да знаем преди да го купим - Luxotica
Водещи новини
Годежен пръстен - годежни пръстени

Годежен пръстен – какво трябва да знаем преди да го купим

Вие сте гаджета от гимназията, запознал ви е общ приятел, били сте колеги или сте се срещнали в бар – независимо как сте намерили любовта, усещате, че е време тя да отиде на едно ново, по-високо ниво. Следващата крачка е да се обвържете и ангажирате един с друг завинаги. А това става, чрез предложението за брак, чиито ключов елемент е подаряването на годежен пръстен, който да е толкова красив и впечатляващ, че тя да няма друг избор, освен да каже „Да!“.

Годежен пръстен се купува веднъж в живота и той е много специален както за този, който ще го получи, така и за този който го купува. Искате да изберете перфектният, съвършеният годежен пръстен, но проблемът е, че мъжете не разбират почти нищо от бижута и скъпоценни камъни. За това е трудно да изберат точният годежен пръстен, който ще отговаря на характера и вкуса на избраницата, ще е удобен и при това, да е на добра цена.  

С помощта на нашите приятели от Сватбен център MyWedding ще отговорим на най-честите въпроси, свързани със закупуването на годежен пръстен.

Кога трябва да поискаме ръката ѝ?
Има ли точно време, след което трябва да дадем годежен пръстен? Ако с партньорката ви сте обсъждали възможността за брак и решението няма да е изненадващо или нежелано, то тогава няма точно определено време. Ориентировъчно, повечето хора изчакват между една и три години преди да се сгодят. Имаме история за двойка, която се е запознала в петък, с предложение в събота и брак в понеделник! Това наричаме спонтанност. Решението зависи само от връзката ви и това, което чувствате.  

Скоро е Свети Валентин, целият свят ще бъде любов и може би, това би бил чудесен начин да направите празника още по-романтичен и да имате още една красива история за разказване.

Кой е най-купуваният вид годежен пръстен?
Има няколко, популярни вида годежни пръстени, но сред тях най-отличителния е класическият годежен пръстен с един диамант. Това е най-минималистичният и традиционен дизайн, който представлява самостоятелен диамант, монтиран в чашка от четири или шест колони, поставена върху изчистен златен пръстен. Тази конфигурация никога няма да спре да бъде актуална и лесно би могла да бъде предавана от поколение на поколение.

Класическите годежни пръстени са великолепни, но напоследък се наблюдават и тенденции за интерес към по-персонализирани и модерни дизайни. Специалните дизайни и алтернативните съвременни годежни пръстени набират все по-голяма популярност сред тези, които се опитват да улучат точно стила и вкуса на любимите си.

Разгледай и избери от наличните видове годежни пръстени сега!

Има ли значение размерът?
Определено, да. И тук не говорим за размерът на камъка, макар, че и той да е от значение. Най-важното нещо, което трябва да изберете, е размерът на годежният пръстен, за да пасва точно на ръката на любимата. Пръстените не се разтягат и не идват в един размер, който става на всеки пръст. Определено не бихте искали, тя да изтълкува това, че пръстенът не ѝ става, като поличба относно бъдещият ви съюз и да откаже предложението за брак.

Но как да разберете размерът ѝ, без да развалите романтичната изненада?
Може да „заемете“ тайничко някой от пръстените, който любимата ви носи или ако посветите родителите ѝ в плановете си, те да ви дадат подходящ нейн пръстен от който да се водите при избора на годежен пръстен. Бижутерите имат специални мерки, с които могат да премерят пръстена и да ви кажат точния му номер. Ако годежният пръстен, който сте избрал е различен размер и имате още няколко дена до предложението, то той би могъл да бъде преправен, за да отговаря на нейния размер.

Чували сме и за варианти за измерване на пръста с помощта на тел, докато тя спи, с конец или хартия, но най-добре е ако измерването става тайно, да бъде направено от приятелка или роднина, за да избегнете учудения ѝ поглед и да развалите изненадата.

Как да избера най-подходящия годежен пръстен?
Когато избирате годежен пръстен, трябва да вземете няколко неща предвид. Първо, трябва да решите, какъв вид ще е пръстенът и каква ще е формата на камъка. Диамант ли искате, смарагд или може би, някакъв друг камък. Дали ще е само с един централен камък или ще е обсипан с повече диаманти. След това, трябва да решите, каква ще е формата на самият пръстен.  

Колко трябва да струва един годежен пръстен?
Стойността на годежният пръстен зависи и е различна за всеки човек. В щатите препоръчват три до шест заплати, в Европа до две заплати, но тези цифри вече са отживелица. Годежният пръстен е изразяване на любов и отдаденост и не трябва да струва цяло състояние, за да има смисъл. Тук може да намерите годежен пръстен на изгодна цена без да се налага да изпразните напълно банковата си сметка.

Колко карата е нормално да е камъкът?
Изборът колко карата и с какво качество ще са камъните, зависи и от бюджета с който разполагате. Най-често пръстените с диаманти са около и под 1 карат, с други скъпоценни камъни, може и по-голям камък. Ако имате финансовата възможност и желание, може да купите на любимата си и годежен пръстен с по-голям диамант, но имайте предвид, че не всяка жена се чувства комфортно и в безопасност, носейки всеки ден много скъпо бижу, което всички ще виждат.

Понякога се практикува и купуване на два годежни пръстена – един за самото предложение и за специални поводи, когато дамата е придружена от кавалера и един с по-малък камък, за ежедневно носене.

Всеки годежен пръстен ли е с диамант?
Диамантите винаги ще са най-добрият избор. Тяхната твърдост и чистота се приемат за символ на чистотата на любовта и здравината на връзката, на влюбените. Тъй като са изключително редки, съответно и цената им е значително по-висока от на останалите камъни. И все пак цената на по-малките камъни в никакъв случай не е нещо, което не можете да си позволите. Огромна заслуга за популярността на диамантите при изработката на годежни пръстени има бижутерската къща De Beers’, които с помощта на популярни личности и кино звезди стартират кампания, чиито слоган „A diamond is forever“ звучи все така актуално и почти един век по-късно.

Диамантите не са единственият избор. Евтината им алтернатива е цирконият, който не може да се похвали с качествата на диаманта, но на външен вид, много прилича на него.

Ако изчистеният бял или черен диамант ви се струва скучен или цветната душа на приятелката ви ще се зарадва на годежен пръстен с наситени цветове, то тогава може да се спрете на зеленият изумруд, синият сапфир, червеният рубин, лилавият топаз, слънчево жълтият цитрин, синият топаз, виненият гранат, маслинено зеленият оливин, водно синият аквамарин, огненият топаз, турмалин в наситено зелено или розово, ярко жълт сапфир, розовия или опушен кварц или единствения по рода си – наситено син танзанит.

Кой благороден метал е най-подходящ за годежен пръстен?
Основата на пръстените, може да е от жълто, бяло или розово злато, от сребро или от платина. Версиите със сребро са твърде евтини, за да изразите сериозността на намеренията си, а от платина са малко по-скъпи и поради тази причина и двата варианта са рядко срещан избор за годежен пръстен. Най-масовите варианти са от жълтото и бяло злато. Те лесно се комбинират с другите, бижута, които тя вече има. За това, съветът ни е да забележите какъв цвят са другите накити, които тя носи и да изберете същия цвят. Ако вашето момиче се облича предимно в розово, може би розовото злато, няма да е лоша идея.

Едно и също нещо ли са платината и бялото злато?
Категорично не. Платината е рядък благороден метал с красив сребристо-бял оттенък. Тя е по-плътна, по-здрава и по-тежка от златото. Интересното е, че някога е била оценена наполовина на цената на среброто. След усвояването на методите за обработката ѝ, цената ѝ е станала по-скъпа, от тази на златото. Освен това, ако бъдат направени от злато и платина два еднакви модела пръстени, с еднакъв размер, този с платината ще е по-тежък. За това, може да очаквате пръстените от платина да са по-скъпи.

Бялото злато е сплав от обикновено жълто злато, смесено с никел, платина, сребро или паладий, които са в състояние да придадат на златото сребристо-бял цвят. Съотношението в сплавта на бялото злато, обикновено е около 75% злато към 25% други метали. Важно е да се отбележи, че ако бъдещата ви годеница е алергична, тя би могла да има алергична реакция към никела, докато платината е хипоалергенна. За да се придаде на годежният пръстен специална белота, здравина и блясък, той често се покрива със слой родий.

Родият има свойството да не избледнява, да не се износва и да има по-малко драскотини, отколкото върху мекото злато. Понякога и пръстените от платина се покриват с родий, като покритието и при бялото злато и при платината е само няколко микрона. Със времето, родият се изтрива и под него може да се покаже бялото злато с по-тъмен цвят. За да възстановите блясъка на годежния пръстен, ще трябва на всеки няколко години да го носите на бижутер, за да направи ново покритие.

Какво става с годежният пръстен след сватбата?
Жените обикновено продължават да носят годежните си пръстени и след сватбата. Обикновено на едната ръка слагат брачната халка, а на другата годежния пръстен. Друг вариант е да носят двата пръстена заедно, на един и същи пръст, като те взаимно се допълват.

За да може да стане това или внимателно трябва да подберете брачните си халки, да отговарят на стила на годежния пръстен или още при избора на годежен пръстен, да изберете такъв от двойка с халка, изработени в един и същи стил.

Сега остана само да определите бюджета си и ако сте се ориентирали в това, какво ви трябва, да разгледате наличните пръстени и да направите своя избор. Може да направите това онлайн или като посетите бижутерските щандове на Сватбен център MyWedding в София, Варна и Асеновград на адреси:

гр. София, бул. „Ал. Малинов“, бл. 601 (срещу Бизнес парк София)
+359 2 875 51 76            +359 888 304 208              svatbencenter.sofia@gmail.com

гр. Варна, ул. „Любен Каравелов“ 3
+359 896 711 872           +359 52 601 480               svatbencenter.varna@gmail.com

гр. Асеновград, бул. „България“ 41
+359 897 954 534             svatbencenter.asgr@gmail.com

Следващата стъпка е, да се подготвите добре и когато моментът е подходящ, да паднете на коляно и да зададете съдбовният въпрос. А, ако искате да бъдете сигурни, че тя ще отговори положително и ще бъде завинаги ваша, може да погледнете статията ни с „Идеи за перфектното предложение за брак, на което тя да каже „да““.

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Предложение за брак на свети Валентин в къщата на Жулиета във Верона, Италия

Празнувай най-романтичния Св. Валентин в дома на Жулиета

Всички знаем изпепеляващата любовна история на Ромео и Жулиета, написана от единствения и неповторим Уилям …