Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Пластична хирургия – Ринопластика - Luxotica
Водещи новини

Пластична хирургия – Ринопластика

Днес сме „обладани” от „магията на скалпела” и ще ви разкажем за една процедура в естетичната и пластична хирургия, която придобива все по-голяма популярност и ефектът наистина си заслужава, тъй като влияе най-много на излъчването.

Тайната на красивото и атрактивно лице се крие в баланса и симетрията. Красивият и правилен нос е една от основните предпоставки за хармонично и съразмерно лице, осигурявайки усещане за естетичен баланс. С помощта на квалифициран пластичен хирург, носът може да бъде променен и усъвършенстван, с което да се подсили естествената красота на пациента. Оперативните корекции на носа са сред най-често практикуваните пластични операции в съвремието ни. Известни са под наименованието – ринопластика.

Какво представлява ринопластиката?

Операцията на носа, наричана още ринопластика, подобрява неговата форма, размер и симетрия, като по този начин допринася за хармоничната визия на лицето. Това от своя страна води до промяна на себевъзприятието и до повишаване  на самочувствието. Когато се извършва от квалифициран пластичен хирург, тя може да бъде една изключително  полезна, подобряваща живота, а в не редки случаи и здравето процедура. След ринопластика, пациентите често забелязват, че цялостният им вид се е подобрил, тъй като носът, който виждат сега, изглежда естествен и хармоничен, точно като носа, който винаги са смятали, че трябва да имат.

Какви промени мога да направя на носа си?

Целите на корекцията на носа са толкова индивидуални, колкото и пациентите, които се решават за процедурата. Чрез промяната на носните структури, включващи  кости, хрущяли и кожа, пластичният хирург може да помогне при:

 • Промяна  профилът на носа, чрез изглаждане на гърбици и вдлъбнатини.
 • Промяна на размера на носа, съотетстващ на лицевите пропорции – при тесен нос, който е твърде широк за лицето, както и намаляване размера на носа, който е твърде голям.
 • Промяна на ширината на носа в неговата основа, както и промяна в ширината и позицията на ноздрите.
 • Корекции на върха на носа, при ясно изразена издатина, закръгленост, увисналост, прекалено изпъкнал носен връх и др.
 • Възстановяване на симетрията на носа след наранявания  и травми
 • Коригиране на  дихателни проблеми чрез отваряне на блокираните носни канали

Как да избера подходящия пластичен хирург?

Ринопластиката е изключително сложна процедура, която изисква специално обучен пластичен хирург. Изберете хирург, който има богат опит в пластичната хирургия на лицето, като ринопластиката, която извършва е значителна част от неговата практика. Когато се консултирате с потенциални специалисти, попитайте конкретния хирург колко ринопластични процедури е извършил и не забравяйте да погледнете снимки на предишни пациенти преди и след манипулацията. Резултатите, които виждате при всеки отделен пациент, трябва да изглеждат максимално естествено и разбира се да ви допаднат – това показва, че сте попаднали на хирург, чиято естетическа чувствителност добре се припокрива  с вашата.

Какви видове ринопластика познаваме?

Няколко са критериите, по които може да определим разновидностите на ринопластиката.

       Според целта, която си поставя, пластиката на нос се дели на:

 • Функционална, или така наречената още „септопластика„. При нея се коригира септума, т.е. изкривената носна преграда, чието изкривяване причинява затруднено дишане.
 • Естетична ринопластика, която цели естетическо подобряване на визията на носа чрез пластична операция за корекцията му.

       Според нуждите на отделните случаи различаваме:

 • Уголемяваща ринопластика – тя е предимно при т.нар. „азиатски носове“. Такива са носовете на афро-американците и азиатците, като в тези случаи се използва трансплантант – хрущял, взет от септума или ухото, или синтетичен имплант.
 • Редуцираща ринопластика – намаляват се някои от характеристиките на носа, чрез премахване на части от хрущялите и костите.

Според използваните по време на операцията техники – както споменахме, операцията на носа е много индивидуална и точните техники, които пластичният  хирург ще използва по време на процедурата, ще изглеждат всеки път, в някаква степен различни, в зависимост от анатомията на пациента и желаните промени. Като цяло всяка от използаните техники от хирурга, ще попадне в някой от следните  подходи:

 • Отворена ринопластика

При „отворената“ ринопластика се прави малък разрез под носния връх, между ноздрите. Този подход позволява на хирурга  по-добър  достъп до носните структури, с цел извайване на носа в желаната форма. Поради този увеличен достъп,  пластичните хирурзи обикновено използват подхода на откритата ринопластика при пациенти, които се нуждаят от по-обширна хирургическа намеса. Получените белези са добре скрити в естествените контури на носа и са възможно най-незабележими.

 • Затворена ринопластика

При „затворената“ ринопластика се правят разрези във вътрешността на всяка ноздра. Този подход се използва най-често при  пациенти, които се нуждаят от по-малки корекции на носните структури, за да постигнат желаните подобрения. Предимството на затворената ринопластика е, че няма видими белези след операцията. Този подход обаче, може да не е подходящ за по-обширни ринопластични процедури.

Според обема на третираните части, пластиката на нос  може да бъде цялостна или частична.

 • Цялостната ринопластика се състои в корекцията на всички анатомични елементи на носа и включва 4 основни етапа – коригиране на изкривената носна преграда, върха, гърба и костите на носа. След това се оценява получената ширина на основата на носа и при нужда се коригират и ноздрите.
 • Обект на частичната ринопластика може да бъде всеки отделен елемент на носа.

       Неоперативна ринопластика:

Тя е един модерен и щадящ метод, който много квалифицирани хурурзи използват в своята работа. Прилага се в определени случаи, когато индивидуалните характеристики на пациента  позволяват. При нея корекцията на носа се извършва чрез инжектирането на дермални филъри,  осигурявайки подобрения, които продължават до една година. Въпреки че резултатите са временни, този нехирургичен подход може да бъде един чудесен начин пациентите да „изпробват” една нова визия, свързана с корекциите на носа, преди да се ангажират с постоянни промени, възможни със същинската хирургична намеса.

Период на възстановяване и очаквани резултати

Цялостното възстановяне продължава няколко седмици, а контурите на носа се прецизират. Препоръчва се избягване на слънце и предпазване на носа от случайни наранявания. Окончатеният ефект се наблюдава минимум година след операцията, а резултатите са повече от удовлетворителни. Подобрената симетрия и пропорционални черти на лицето, ще придадат истински естетичен вид и усещане за хармоничност, което безспорно ще повиши вашето самочувствие. Е, готови ли сте да завладеете света с идеални форми, увереност и красота?

Свързани статии

Ботокс или дермални филъри

Премахване на дълбоки бръчки с ботокс или филъри

Да запазим духа си млад, е една от тайните на вечната младост и зависи единствено …

Разкрасителни процедури за красота

Ето какви процедури за здраве и красота си правят богатите

Чудили ли сте се някога как богатите и известни личности изглеждат толкова перфектно? Истината е, …