Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Премахване на дълбоки бръчки с ботокс или филъри - Luxotica
Водещи новини
Ботокс или дермални филъри

Премахване на дълбоки бръчки с ботокс или филъри

Да запазим духа си млад, е една от тайните на вечната младост и зависи единствено от нас. Но как бихме могли да спрем първите признаци на стареене на кожата – мимическите бръчки? Намирането на квалифицирани специалисти в областта на естетичната дерматология и пластична хирургия, ще ни даде всички необходими отговори. Преди това обаче, нека ви дадем няколко основни насоки, които ще ви помогнат да се ориентирате в така богатия и необятен свят на неинвазивните процедури забавящи процеса на стареене и заличаващи неговите последици.

Ще ви разкажем за същността на мимическите бръчки, какво представлява ботокса и дермалните филъри, каква е разликата между тях и кога и къде се прилагат.

Какво представляват мимическите бръчки?

Мимическите бръчки се делят на две основни групи – динамични и статични. В зависимост от това към кой от тези два типа принадлежат бръчките, те се третират и по различен начин.

Динамични бръчки – към тях принадлежат тези около очите (пачи крак), между веждите (гневна бръчка) и бръчките по челото. По нашето лице има множество мимически мускули. В единия си край те най-често са свързани с някоя от костите на лицето, а с другия се залавят за кожата. В резултат от действието на тези мимически мускули се появяват и динамичните бръчки.

Може да ги забележим, когато изразяваме своите емоции на страх, тревога, радост, притеснение, изненада или когато се усмихваме, мръщим и плачем. След като емоцията отмине, изчезват и динамичните бръчки. В резултат обаче на повтарящите се съкращения на мимическите мускули, кожата в тази област се свива и разтяга. И ако докато сме млади кожата ни лесно позволява да се върне в първоначалното си състояние, то с напредване на възрастта намалява количеството на колагеновите и еластиновите влакна в дермата и кожата постепенно намалява тази своя способност да се възстановява. Тогава динамичните бръчки се превръщат в статични, дълбоки бръчки. За успешното третиране на динамичните бръчки се използва ботулинов токсин /ботокс/.

Статични бръчки – резултат са от действието на мимическите мускули и намалената способност на кожата да се възстановява. Те остават на лицето дори след като нашите мускули се отпуснат и с възрастта постепенно се задълбочават. За успешното им третиране се прилагат дермални филъри, мезотерапии, тъканни стимулатори и различни енергийно – базирани устройства.

Какво е ботокс?

Ботулинов токсин /ботокс/ представлява естествен, пречистен протеин, използващ се за временно отпускане на лицевите мускули, които причиняват линии и бръчки. Може да се прилага и при хиперхидроза (медицинското наименование за прекомерно изпотяване).

Botox е марката на най-известния от тези продукти. Въпреки че е смъртоносно в по-големи количества, малкото, регулирано количество ботокс, предназначено за коригирането на бръчки, се използва безопасно от десетилетия. Любопитно е да знаем, че този токсин има приложение и в други области на медицината като неврологията, офталмологията, кардиологията.

Ботоксът действа, като блокира нервните сигнали в мускулите, където се инжектира. Когато тези нервни сигнали са прекъснати, засегнатият мускул е временно парализиран или замразен. Без движението на тези избрани мимически мускули, някои бръчки могат да бъдат омекотени, намалени или дори премахнати.

Какво може да коригира ботоксът?

Ботоксът действа само върху бръчки, причинени от движението на мимическите  мускули. Те са известни като динамични бръчки и често се наричат ​​„изразителни линии“.

Най-често срещаните динамични бръчки, които ботоксът може да третира, са в горната част на лицето –  между веждите /гневна бръчка/, на челото и в зоната около очите /пачи крак/. Следствие са на израженията на лицето, които от своя страна са в резултат на разнообразните ни емоции.

Ботоксът няма да действа върху фини линии и бръчки, причинени от увисване или загубата на обем и еластичност. Те са известни като статични бръчки. Статичните бръчки включват линии в долна и средна част на лицето и деколтето.

Процедурата  с ботокс има временно действие, което продължава средно 3-6 месеца и зависи от редица фактори. Трябва да имаме предвид, че трайността е индивидуална при всеки пациент и зависи от начина му на живот. Цялата процедура отнема около 10 минути. Възможно е в участъка, в който е инжектиран ботокс да се появи зачервяване, минимално подуване или посиняване, които изчезват до няколко дни. Резултатите от процедурата се забелязват след седмица от извършването й.

Кои са възможните странични ефекти при инжектиране с ботокс?

Ботоксът е резултат от няколко десетилетия медицински проучвания, използвайки го за широк спектър от дерматологични и други здравни проблеми от години. Счита се, че той е безопасен и тъй като действието му отслабва с времето, повечето странични ефекти са само временни.

Възможните нежелани реакции на ботокса включват:

 • увисване на клепача или веждата, ако се инжектира близо до окото
 • слабост или парализа на близките мускули
 • копривна треска, обриви или сърбеж
 • болка, кървене, посиняване, подуване, изтръпване или зачервяване
 • главоболие
 • сухота в устата
 • грипоподобни симптоми
 • гадене
 • проблеми с преглъщането, говоренето или дишането
 • проблеми с жлъчния мехур
 • замъглено зрение или проблеми със зрението

Лечението при някои хора може да не е успешно поради антитела, които се борят с токсина. Това се случва при по-малко от 1% от хората и то само при тези, които са повтаряли лечение с ботокс.

Препоръчително е хората да не търкат или масажират областта на инжектиране с ботокс. Това може да разпространи токсина върху околната кожа, причинявайки увисване на мускулите и други проблеми.

Какво представляват дермалните филъри?

Дермалните филъри са вещества, които се инжектират под повърхността на кожата с помощта на фина игла. Използват се за добавяне на обем и пълнота, видимо изглаждане на линии и бръчки, хидратиране и контуриране на избраната зона и възстановяване на обема.

Хиалуронови дермални филъри

Най-често използваните филъри са тези, базирани на хиалуронова киселина. Тя е основна съставна част на тъканите на човешкото тяло. Ролята ѝ е да поддържа хомеостазата на клетките в човешкия организъм като осигурява еластичност и хидратация на тъканите.

Различните видове хиалуронови филъри имат различни физични свойства, като еластичност, пластичност и кохезивност. Важно е специалистът да подбере подходящ филър, който да бъде инжектиран в точно определен слой на кожата, за да се постигне желания ефект и за да се намали риска от усложнения.

Като естествен за организма продукт, хиалуроновата киселина се разгражда от естествените за организма ензимни системи до вода и въглероден двуокис и се метаболизира напълно от тялото. При хиалуроновите филъри обикновено една процедура е достатъчна за постигане на желания ефект и той има трайност от 4 до 6 месеца. При редовна употреба се наблюдава леко натрупване и по-бавно разграждане на филъра, което може да удължи ефекта му до 10 месеца. Разбира се, всичко е строго индивидуално.

Биосинтетични дермални филъри

Калциев хидроксилапатит – този филър съдържа друга естествена съставка на човешкия организъм, под формата на микроскопични сфери, които стимулират естественото образуване на колаген. Използва се за премахване на бръчки и подобряване на качеството на кожата чрез повлияване на количеството на колагенови и еластични влакна, а също така и за възстановяване на загубен обем.

Какво е приложението на дермалните филъри?

Дермалните филъри се използват за:

 • увеличаване обема на устните и оформяне на контура
 • коригиране на формата на носа
 • корекция на скулите
 • запълване на назолабиални бръчки
 • заличаване на бръчки около устата
 • оформяне на марионетни линии
 • скриване на хлътнали зони под очите
 • промяна на контура на лицето

Какво се препоръчва след процедурата с дермален филър?

 • Увеличаване приема на вода /поне 2,5 литра  дневно/ за ден, два след процедурата.
 • Зоната не трябва да бъде масажирана или притискана.
 • Не е желателно използването на грим няколко  часа след процедурата.
 • Препоръчително е да се избягват посещенията на сауни, солариуми или парни бани, за да не се разгради бързо продукта.

Какви са плюсовете на процедурите с дермални филъри?

 • Неоперативни, минимално-инвазивни методи за подмладяване на кожата
 • Самата процедура е средно между 30-60 минути като времетраенето зависи от зоната на третиране.
 • Зоната на инжектиране адекватно се обезболява, поради което болката по време на процедурата е минимална или няма такава. Важно е да споменем, че повечето от предлаганите филъри са с интегрирана в структурата им упойка – лидокаин.
 • Процедурата не изисква възстановителен период и пациентът може да продължи нормалния си начин на живот, непосредствено след нея.
 • Един от най-значителните плюсове за всеки пациент е, че ако не е доволен от резултата, хиалуроновият филър може да се премахне в рамките на часове.

Отрицателни страни на процедурите с дермални филъри

Дермалните филъри се считат за безопасни и по-сериозни странични ефекти се наблюдават изключително рядко.  Някои от  възможните странични ефекти включват:

 • посиняване и оток / по-често срещаните странични ефекти, които са безобидни и отшумяват бързо/
 • кожен обрив или сърбеж
 • зачервяване, кървене или подуване
 • асиметрия, бучки, възелчета
 • увреждане на кожата, което причинява рана, инфекция или белези
 • чувствителност и субективно усещане на веществото под кожата
 • късна хиперсензитивност
 • запушване на кръвоносен съд, т. нар. „съдова некроза“, която в определени зони може да доведе и до трайно ослепяване, най-често при инжектиране на нос и очи
 • смърт на кожни клетки поради загуба на приток на кръв към района

Въпреки, че ботоксът и дермалните филъри са минимално инвазивни процедури, те все пак крият известни рискове. Човек трябва да е наясно с всички възможни рискове и ползи, преди да се подложи на такива интервенции.

Ботоксът и дермалните филъри не се препоръчват за жени, които са бременни или кърмят. Хората, които имат здравословни проблеми и които приемат някакви медикаменти, трябва да обсъдят със избрания специалист, дали те са безопасни за тях.

Препоръчително е да обсъдят още, какво реално могат да подобрят ботокса и филърите във външния им вид. Въпреки че могат да придобият по-младежки вид, резултатите обикновено не са толкова големи, колкото хирургична процедура като лифтинг на лицето.

В заключение, ботоксът и филърите се считат за безопасни, като страничните реакции се наблюдават при по-малко от 1% от хората и повечето от тях са незначителни. Всяка година се извършват милиони процедури с ботокс и дермални филъри, което говори и за тяхната надеждност.

Подобни процедури са безвредни, когато се извършват от опитни специалисти. Задължително е пациентите да проучат специалиста, неговите знания, преминати обучения и специализации, мястото, в което ще им бъде проведена процедурата, както и продуктите, които се използват.

Свързани статии

Разкрасителни процедури за красота

Ето какви процедури за здраве и красота си правят богатите

Чудили ли сте се някога как богатите и известни личности изглеждат толкова перфектно? Истината е, …

неинвазивни козметични процедури за подмладяване на кожата

Тези нови разкрасителни процедури са като Instagram филтър

Всеки иска да има млада, красива и поддържана кожа. Всеки иска тялото му да изглежда …