Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
Сингапур одобри продажбата на лабораторно създадено месо - Luxotica
Водещи новини
продажбата и употребата на лабораторно отгледано месо е одобрена в Сингапур

Сингапур одобри продажбата на лабораторно създадено месо

Знаете, че „месото“ направено от растения и яйцата на прах са нещо, което се среща навсякъде. Но какво ще кажете за месо, създадено в лаборатория? Да, вече има такова и можете да го откриете в една от най-популярните азиатски дестинации.

Сингапур стана първата страна, която одобри продажбата на отгледано в лаборатории месо. Правителството даде разрешение на базираната в Сан Франциско компания Eat Just Inc. разрешение да започне да продава своето „култивирано пиле“ на ядящите хора на острова.

Разбира се, това се случи след като сингапурската агенция по храните (SFA) провери култивираното в лаборатории месо и разреши то да се използва за направата на пилешки хапки. Тези късчета ще бъдат предлагани в ресторант, чието име е все още неизвестно, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на Eat Just Джош Тетрик. Но това не свършва тук. Компанията е готова да развие дейността си и вече е фокусирана и върху разширяване, като планира да започне да продава отглежданото в лаборатории месо в други магазини и ресторанти в страната.

Що се отнася до цената на лабораторното пиле, по-рано компанията заяви, че може да струва до 50 долара за парче, но сега казва, че цената му ще бъде същата като първокачественото месо в изисканите ресторанти.

Промишленото отглеждане на стотици милиони животни, носи негативи както за климата на планетата, така и за здравето на потребителите, тъй като при толкова близко отглеждане, производителите са принудени превантивно да дават антибиотици на животните, за да не се разболяват.

Жаждата на индустрията за по-голяма и по-бърза печалба, вкарва в употреба и различни видове хормони. Това се отразява на здравето на крайните потребители. В не малка част от случаите животните са отглеждани в нечовешки условия и с тях се отнасят жестоко както по време на краткия им живот, така и при умъртвяването им.

На този фон, лабораторно отглежданото месо изглежда като добра алтернатива, която би могла да реши не един, а няколко сериозни проблема. А дали вие бихте ли опитали лаборатнорно месо?  Може би, ако знаехте как се създава?

Месото Eat Just’s се създава чрез прокарване на пилешки клетки през биореактор.  Полученото пиле, което ще се продава под марката GOOD Meat, е с високо съдържание на протеини и богат източник на минерали. Въпреки че преди това е имало скептицизъм около отглежданото в лаборатории месо, компанията се надява, че одобрението на SFA ще подтикне и други страни да направят същото. Целта на компанията е да се намали избиването на животни за месо:

„Това е исторически момент в хранителната система“, казва Тетрик в интервю. „Ядем месо от хиляди години и всеки път, когато го правим, по едно животно умира. Вече не е нужно да  се случва това.“

С това изявление Тетрик показва желанието си за развитие. Eat Just се надява в близко бъдеще да разшири продажбата на своето пиле, както и на култивирано говеждо месо, в САЩ и Западна Европа. Компанията вече продава други неживотински продукти, включително Just Egg на базата на боб Mung и веган майонеза, в САЩ. Нищо чудно, скоро да започнем да се храним с лабораторно месо.

Свързани статии

Портативна фурна за пица Ooni Koda

Стани Master cheff с портативната фурна за пица Ooni Koda

Партитата с компанията са едни от най-любимите на всички. Представете си: неделя следобед, приятна музика, …

Луксозни храни полезни за здравето

Въпреки, че луксозните храни идват със съответстващата им цена, има някои деликатеси, които предлагат и …