Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/luxotnf5/public_html/wp-content/themes/sahifa-child/functions.php on line 18
25 ТОП модела и техните тайни или как да изберем годежен пръстен - Luxotica
Водещи новини
Годежни пръстени

25 ТОП модела и техните тайни или как да изберем годежен пръстен

Любовта е във въздуха, а с нея идва и онова гъделичкащо чувство, че искате да остареете заедно. Предложението за брак е един от най-запомнящите се моменти в живота, а годежният пръстен е черешката на тортата, в този момент. За това, пръстенът трябва да бъде съвършен. 

Любовна връзка

Слънцето грее, птичките пеят, а вие трябва да намерите перфектният годежен пръстен. Но от къде да започнете да търсите? Как да се ориентирате в толкова много стилове и дизайни? Нещо изчистено ли да изберете или по-натруфено? Класическо или модерно? С един или с много камъни? И когато в бижутерията видите тези стотици най-различни пръстени, това прави нещата още по-объркващи. Вече има пръстени за всеки бюджет, а утвърдените преди време  правила днес са отживелица. Сега всичко се върти около  индивидуалността и годежният пръстен трябва да въплъщава стила, вкуса и ценностите на годеницата. По-лесно щеше да е, ако знаехте точно какво търсите и къде да го намерите, нали?

Ако не сте сигурни какво да изберете, малко бижутерски уроци, може и да помогнат или най-малкото ще сведат изборите до два-три. След това е въпрос на бюджет или на каквото ви подскаже сърцето. 

Преди да започнем, трябва да знаем, че стандартните годежните пръстени могат да бъдат окачествени според:

  • метала – сребърни, от бяло, жълто или розово злато или платина
  • формата на пръстена – прав, усукан, отворен, с канал, раздвоен
  • броя на камъните – с един, два, три или много скъпоценни камъка
  • вида на камъните – с диаманти или с други скъпоценни камъни
  • форма и шлифовка на камъните
  • подредбата на камъните

Има и още, но при комбинацията на само тези различни свойства, могат да се получат стотици хиляди варианти. Няма как да бъдат описани всичките, за това ще откроим само най-често срещаните и купувани модели. Понякога имената им се определят от броя на камъните, друг път от формата на пръстена, в трети определящ е начинът на захващане на камъка, но най-често името идва от подредбата на камъните.

Ето и някои от най-разпространените модели годежни пръстени:

 

Solitare / Самостоятелен

Годежният пръстен със самостоятелен камък, е най-класическият и традиционен модел годежен пръстен. За да се демонстрира красотата на диаманта, той се монтира върху изчистен пръстен, в кошничка с четири или шест колони. Така през камъка минава възможно най-много светлина. Ако стилът на вашата любима е семпъл и елегантен, то Solitare е отличен избор. Това е и годежният пръстен, който винаги издържа теста на времето и никога не излиза от мода.

 

избери годежен пръстен тук

Cluster / Обединение

В подредбата на клъстера се групират няколко малки камъни, за да създадат ефект като на по-голям диамант. Поради тази причина те се наричат ​​още „илюзионни“ пръстени. Това ги прави идеаленният вариант за достъпен ценово годежен пръстен. Клъстерните диаманти са чудесен начин да увеличите максимално блясъка, без да пострада бюджетът ви. Може да изберете традиционния кръгов клъстер, или по-уникален и модерен асиметричен дизайн.

 

избери годежен пръстен тук

Pavé / Паваж

Един от красивите начини да персонализирате годежен пръстен е с подредбата паваж. Техниката се състои във вграждане един до друг, на множество малки диаманти или други скъпоценни камъни в самата лента на пръстена. Така пръстенът улавя повече светлина и сякаш свети на пръста на годеницата ви. Пръстените Pavé имат изящен и женствен вид и добавянето на допълнителни камъни, не само подобрява обикновения пръстен, но и придава уникален завършек, който го откроява

 

годежни пръстени

Cathedral / Катедрала

Формата на пръстените катедрала е популярна от десетилетия заради традиционния си и елегантен стил. Името идва от начина, по който металът на пръстена извива рамене нагоре, за да поддържа диаманта. Тези извивки приличат на арки на катедрала. Те могат да бъдат допълнени с павирани диаманти за допълнителен блясък или да се оставят гладки. Така или иначе, структурата и архитектурната атмосфера на стила на Катедралата го правят изискан избор за годежен пръстен.

 

 

Halo / Ореол

Един от най-популярните стилове за годежен пръстен е ореолът. Централният камък блести, заобиколен от ред по-малки диаманти, поставени в структура паве. Това създава граница или ореол около централния камък. Камъните с ореол отразяват светлината върху централния камък, правейки го да изглежда още по-брилянтен и голям. Структурата с ореол е разкошен начин да подчертаете един красив бял диамант или пък, да направите така, че по-скромен камък да изглежда по-голям. Друг вариант е да постигнете зашеметяващ контраст, като изберете за централен камък цветен скъпоценен камък, като сапфир, рубин, морганит или розов диамант.

Годежни пръстени от MyWedding София

Split shank / Разделена дръжка

Един от най-лесните начини за персонализиране на годежен пръстен е чрез промяна на лентата на пръстена. Тялото на пръстена се разделя на две, от двете страни на централния камък, оставяйки малка празнина. Чрез този подход, могат да се създадат много различни дизайни. По-голямото разделение придава на пръстена антично усещане, а по-малкият процеп е фин начин централният камък да изглежда по-голям.

Годежен пръстен с безел / рамка

 

 

Bezel / Рамка

При рамката, скъпоценният камък е застопорен на място с метален ограничител, вместо да е повдигнат на зъбци, което го прави един от най-сигурните годежни пръстени. Заради плътното покритие, през неговия централен камък преминава по-малко светлина и диамантът, визуално може да изглежда по-малък. Въпреки това, този годежен пръстен е отличен избор, тъй като има минимален риск камъкът да се надраска или изпадне и изисква много по-малко поддръжка, тъй като няма колони, които трябва да се проверяват и затягат периодично.

Годежен пръстен с два диаманта

 

 

Double diamond / Двоен диамант

Какво е по-хубаво от един диамант? Два! Моделите с двоен диамант се завърнаха на мода, заради популярността си сред известни личности. Двата камъка представляват вас и вашия партньор, свързани заедно за вечността. Класическият дизайн е с два диаманта с еднаква форма и размер, а съвременният и модерен подход е да изберете модел с контрастни камъни. Квадрат и капка са уникална комбинация, както и кръг и триъгълник.

Годежен пръстен с три диаманта

 

 

Trilogy / Трилогия

Годежните пръстени с три камъка са невероятно смислен, красив и романтичен избор. Това е така, защото трите камъка символизират миналото, настоящето и бъдещето, а някои ги интерпретират като "ти, аз и нас". Пръстените с три камъка се предлагат в много разнообразни модели. Двете най-популярните опции са – голям централен диамант с два по-малки съседни камъка и три камъка с еднакъв среден размер подредени един до друг. Модерният подход към стила на трилогията е да се използва цветен скъпоценен камък като централен камък, който да бъде акцентиран с два диаманта.

Годежни пръстени и халка за вечна любов

Eternity Band / Вечна връзка

Върховният символ на вечната любов. По цялата обиколка на пръстена е инкрустирана непрекъсната верига от диаманти, които са свързани завинаги. Диамантите върху тялото на пръстена могат да бъдат подредени на паваж, в канал или френска окомплектовка. Някои двойки избират да надградят годежния пръстен на булката с брачна халка във същия стил. Понякога се дава и допълнителен вечен пръстен на значима годишнина от сватбата, или при раждането на първото дете на двойката.

Може да направите направите своя избор за годежен пръстен на бижутерските щандове на Сватбен център MyWedding в София, Варна и Асеновград на адреси:

гр. София, бул. „Ал. Малинов“, бл. 601 (срещу Бизнес парк София)
+359 2 875 51 76            +359 888 304 208              svatbencenter.sofia@gmail.com

гр. Варна, ул. „Любен Каравелов“ 3
+359 896 711 872           +359 52 601 480               svatbencenter.varna@gmail.com

гр. Асеновград, бул. „България“ 41
+359 897 954 534             svatbencenter.asgr@gmail.com

Пръстен с притиснат камък

 

 

Tension Setting / С притиснат камък

Пръстените с притиснат камък имат уникален дизайн, тъй като вместо рамка или колони/зъбци използват натиск за да задържат камъка между двата края на пръстена. Ефектът се постига чрез скрити пружини и жлебове в метала, които поддържат камъка неподвижен и сигурно закрепен. Това създава неповторим и завладяващ визуален ефект. Имайте предвид, че притискането е толкова силно, че за този тип годежни пръстени се използват само твърди камъни като диамант, сапфир, рубин и монсанит. Настройката на притискането също е напълно персонализирана, спрямо всеки отделен камък. За това, първо ще трябва да изберете камъка си, а след това пръстенът да бъде направен по поръчка. Преоразмеряването е доста трудно, а в някои случаи невъзможно.

Богато орнаментиран бароков пръстен

 

 

Baroque / Барок

Бароковите бижута са известни с това, че са сложни, артистични и богато декорирани. Когато става въпрос за годежни пръстени в бароков стил, ще откриете уникални, вдъхновени от природата елементи, антично усещане и много сложни детайли. Елементите от микро-паве се комбинират с по-големи диаманти, клъстери и ореоли, за да създадат наистина драматичен завършек. Бароковият годежен пръстен е идеален за тези с единствен по рода си, максималистичен стил и страст към всичко винтидж.

Годежн пръстени Channel

 

 

Channel / Канал

Подобно на pavé, Channel включва декорирация по външната страна на пръстена с по-малки диаманти. Само че, вместо всеки камък да бъде поставен в метала поотделно, бижутерът създава жлеб. Диамантите се поставят един до друг в редица, в рамките на този канал. Крайният резултат е класическа елегантност, а диамантените канали привличат окото към централния камък. Подредбата на диамантите в канал също е много сигурна техника, но този стил годежни пръстени са малко по-сложни за почистване и ремонт.

Усукани годежни пръстени

 

 

Swirl / Завихряне

Усуканият годежен пръстен има красив и уникален дизайн, който създава флуиден ефект, чрез завихрящото се около централния камък тяло на пръстена. Тази подредба би могла да бъде определена и като две ръце, които прегръщат централният камък, или символични две половини, които стават едно цяло. Пръстените от този тип се открояват лесно, защото имат интригуващо присъствие, което не се среща често.

Арт деко бижута

 

 

Bombe / Бомбе

Нищо не може да се сравни с годежния пръстен Bombe, ако искате наистина необичаен и драматичен пръстен. Извита куполна форма определя този Арт Деко стил, а името му произлиза от френската дума bombée, което означава „купол“. Тъй като те използват повече метал в сравнение с други стилове, годежните пръстени bombe обикновено са равни или френско оформени с много камъни в различни размери. Комбинация от диаманти и цветни скъпоценни камъни, като сапфири и рубини са отличен избор за пръстен от типа купол.

Годежни пръстени с цветни камъни

 

 

Color accent / Цветен акцент

Цветните камъни за акцент, са идеалното допълнение към годежен пръстен с бял диамант и придават на произведението уникално и персонализирано усещане. Тъй като розовите диаманти са много по-скъпи от белите, много двойки избират да акцентират върху централния бял диамантен камък с ореол от по-малки розови. Така пръстенът оставя усещане за розов цвят, а струва само една малка част от цената на голям розов диамант.

С цветен скъпоценен камък

 

 

Single colored / Цветен камък

Много от нас смятат белия диамант за традиционният камък за годежен пръстен. Тази тенденция добива популярност едва през 40-те години на миналия век. Преди това, годежните пръстени са били предимно с цветни скъпоценни камъни. И днес, много хора предпочитат по-стария вариант, тъй като цветните камъни освен, че са по-достъпни от диамантите като цена, дават възможността за по-уникални и персонализирани дизайни, които отговарят на личното чувство за стил. Най-подходящи са сапфирите, рубините, изумрудите и морганит.

Годежни пръстени с акростих

 

 

Acrostic / Акростих

Бижутата с акростих стават популярни през 19 век. На всеки скъпоценен камък е приписана буква от азбуката – аметист за А, син топаз за Б и т.н. В резултат на това хората могат да изпращат тайни съобщения един на друг, само като носят своите бижута. Ето защо тези, които желаят смислен годежен пръстен, могат да използват този таен език, за да изпишат със скъпоценни камъни инициалите или името на любимия си човек, или да изпишат дума като „любов“. Кой би могъл да устои на такъв романтичен пръстен?

Арт Деко - винтидж пръстен

 

 

Vintage Art Deco / Винтидж Арт Деко

Обикновено, за винтидж се определят бижута на повече от 30 години. Ретро годежните пръстени от ерата на Арт Деко, от 1920-те и 30-те години, станаха много популярни, защото не само, че са красиво изработени, но и са издържали изпитанието на времето. Смели, геометрични и неоправдано драматични, всеки арт деко пръстен веднага се откроява. Любителите на стария блясък и мода, биха обожавали винтидж годежен пръстен от този период

Клъстерни диаманти - тип балеина

 

 

Ballerina / Балерина

Вдъхновена от формата на пачка за балет, "балерината" е един от най-привличащите погледа стилове годежни пръстени. Той е от типа на клъстерните пръстени, но дизайнът му предвижда централния камък, да бъде ограден от ветрило диаманти с формата багет. За да имитират още по-добре външния вид на костюм за балет, диамантите от ореола могат да бъдат заострени или асиметрични, за да създадат илюзията за въртеливо движение. Стилът датира от 50-те години на миналия век и се връща на мода, поради впечатляващия си външен вид.

Годежни пръстени от MyWedding София

Гравиране на годежен пръстен

 

 

Etched / Гравиран

Чудесен начин да персонализирате годежен пръстен е гравирането, чрез ецване. Това представлява използване на химикали, за селективно износване на метала на пръстена, което оставя уникални шарки и форми. Вихри, въжена плетка и листа са популярни дизайнерски решения, тъй като придават на парчето мек и женствен вид. Гравираните годежни пръстени често се комбинират с техниката милгрейн, която представлява малка рамка от мини-мъниста около ръбовете на метала, за да създаде зашеметяващ винтидж ефект.

Модерен годежен пръстен

 

 

Contemporary Modern / Съвременно модерен

Съвременно модерният годежен пръстен е задължителен за онези бъдещи булки, които се вълнуват от или се занимават с мода. Традиционните и конвенционалните пръстени просто няма да отговарят на техния изискан стил. Вместо това, един необичаен съвременен дизайн, който същевременно е романтичен и елегантен, би бил перфектният избор. Пръстените (наричани още змиевидни пръстени), украсени с бели диаманти, придават свеж обрат на класическия годежен пръстен, като го издигат до нивото на висша мода.

Открояващ се годежен пръстен

 

 

Geometric / Геометричен

Геометричните годежни пръстени използват ъглови форми като квадрати и триъгълници, за да създадат усещане за изящно бижу. Стилът е свързан с изчистени линии и остри ръбове, засилващи блясъка на камъните. Геометричният дизайн може също да акцентира върху необичайно изрязване или форма на диамант, като трилион. Привлекателността на геометричния годежен пръстен е, че е неочакван. Класическият пръстен е мек и кръгъл, докато геометричният е дързък и не се страхува да се откроява.

Изчистен годежен пръстен

 

 

Minimalist / Минималистичен

Ако бъдещата булка носи изчистени и ненатрапчиви минималистични бижута в ежедневието си, годежният ѝ пръстен също трябва да бъде такъв. Фина, тънка лента от класически метал като жълто злато, розово злато или платина и единичен диамант създават нежна, красива и семпла комбинация, която тя ще обикне веднага. Има много предимства, за да спрете избора си на минималистичен пръстен: той е идеален за съчетаване с други изящни бижута, лесен за почистване и ремонт и винаги ще бъде удобен за носене. Да не говорим, че минималистичните пръстени никога не излизат от мода.

Пръстен с перла

 

 

Pearl / Перли

Годежните пръстени с перли въплъщават изконни ценности като мъдрост, почтеност и вярност, всяка от които е важна в отношенията ви с партньора. Тяхната органична и лъскава красота символизира луната и нейната сила, а финият им блясък загатва за чистота. Перлите са сред най-деликатните избори за годежен пръстен. А тъй като пръстените с перли не са много често срещани, това е лесен начин годежният пръстен да бъде забелязан и да накарате хората да говорят за годежа ви.

Материали – злато, сребро и платина

Среброто е най-евтиният, но и най-рядко използваният материал. Всичко в годежните пръстени е символика. Освен, че може да бъде изтълкуван като знак за стиснатост, той потъмнява с времето и няма бляскавостта на другите метали. 

Златото е най-честият избор, като то идва в три разновидности – естественото жълто, бяло и розово. Важно е да се отбележи, че за да се постигнат бял и розов цвят, златото е смесено с други метали които да му придадат необходимия тон. За бяло злато се използват никел, платина, сребро или паладий, като обикновено се завършва с няколко микрона покритие от родий. За розовото злато се използват метали като мед и други, които могат да добавят червеникав оттенък . Ако сега си мислите, че оцветеното злато е сплав и не е чисто, то не се подлъгвайте, че жълтото злато се състои на 100% само от злато.

Чистотата на златото се определя в карати, като най-чистото злато е 24 карата. Недостатък на чистото злато е, че е меко и в чист вид лесно се деформира, което го прави непригодно за изработка на бижута. Бижутерското злато е смес на златото с други метали, като в зависимост от тяхното количество се определя карата, колкото повече примеси има, толкова по-нисък е карата (разкаратяване). Бижута се изработват от 8, 10, 14 и 18 каратово злато, като в България, стандартно се предлага 14-каратовото злато и по-рядко 18 карата.

За разлика от бялото злато, платината има характерен сребристо-бял цвят без да се налага да се смесва с други метали. Тя е и по-плътна, което прави бижутата от нея по-тежки в сравнение с тези от злато. Цената ѝ в миналото е била два пъти по-ниска от тази на среброто, поради огнеупорността ѝ и невъзможността да бъде обработвана. След като е усвоена технологията за нейното обработване и използването ѝ в бижутерията, цената на платината се покачва над тази на златото. 

Често и пръстените от бяло злато и от платина се завършват с няколко микрона  покритие от скъпоценния метал родий. Той придава повече огледалност, блясък и твърдост и предпазва пръстена от надраскване. С времето част от покритието от родий може да се изтрие и да се наложи на всеки няколко години да носите пръстена на бижутер, за подновяването му.

Скъпоценни и полускъпоценни камъни

За разлика от халките и обикновените пръстени, годежните пръстени винаги имат скъпоценен камък. Най-честият избор за диамантите (брилянти), но това не е задължително. Много други скъпоценни, полускъпоценни камъни или перли биха могли да изиграят главна роля във вашата композиция. Ако тя би харесала повече цветен камък, или пък има любим камък или цвят или искате да поставите по-голям камък за същите или по-малко пари, имате огромен избор на възможности да го направите. 

Подходящи са танзанит, рубин, смарагд, сапфир, аквамарин, но и варианти с опал, топаз, цитрин, гранат, оливин или перли също стоят много добре и биха могли да са в основата на някои много впечатляващи комбинации.

Диаманти (брилянти)

Диамантът е най-бляскавият и красив скъпоценен камък и единственият скъпоценен камък съставен само от един единствен химичен елемент. Въглеродните молекули на диаманта са подредени така, че всеки атом е свързан с другите в перфектна симетрия, във всяка посока.

Първият документиран годежен пръстен с диамант е бил подарен през 1477г., когато ерцхерцогът на Австрия – Максимилиан I Австрийски предлага брак на Мария Бургундска с пръстен на който с диаманти е инкрустирана буквата “М”. 

Годежният пръстен с диамант добива своята сегашна популярност, през 1946-та година, когато бижутерската къща De Beers’ стартира кампания с известни личности и кинозвезди под слогана “A diamond is forever”.  Налагането на диамантите като основен камък за годежните пръстени е толкова успешно, че днес над 80% от годежните пръстени са с диамант, а диамантите са станали “най-добрият приятел на момичетата”.

Преди да продължим, трябва да направим едно кратко уточнение. Има ли разлика между диамант и брилянт? Диамантът е суровия необработен камък, след като диаманта бъде обработен и шлифован, той се нарича брилянт. В някои случай, брилянт се използва, само за определение на кръглата шлифовка. И необработения и шлифования диамант, могат да бъдат наречени “диамант”, но само шлифованият може да бъде наречен “брилянт”. 

В съвременния, разговорен български език двата термина са взаимно заменяеми, като до голяма степен думата “диамант”, напълно е изместила термина “брилянт”. Поради тази причина, ще продължим да наричаме брилянтите “диаманти” и ще използваме термина “годежен пръстен с диамант”.

Форма и срез на скъпоценните камъни

При обработката на диамантите има два термина, които и в английския език нямат значение за хората, които не се занимават професионално с бижутерия. Това са Cut (срез) и Shape (форма).

Cut-а има значение за отразяването и преминаването на светлината през фасетите и зависи от височината на диаманта и ъгъла на самите фасети. Колкото по-съразмерен е срезът, толкова повече светлина преминава и се пречупва през него. По срезът се определя бъдещата форма на камъка.

Формата или shape се отнася до геометричната форма на диаманта – квадрат, правоъгълник, кръг, овал, капка и т.н. Има около десетина базови форми, като те могат а се монтират както самостоятелно, така и в композиция, като образуват други по-големи и по-сложни форми. Базовите са:

Изчислено е математически, че най-хубавата шлифовка е кръглата (Round). Тя подчертава оптичните свойства на диаманта по съвършен начин, давайки 100% вътрешно отражение и максимално много блясък, за това от всички съществуващи форми, кръглата е приета за еталон. 

Останалите форми са по-евтини, поради по-малкото или липсата на блясък в камъка. Въпреки това, биха могли да бъдат предпочетени пред кръглата, за да се засили някакъв ефект. Например формата маркиз (Marquise) визуално изглежда по-голяма от кръглата, а формите ашър (Asher), смарагд (Emerald) и  багет (Baguette) са предпочитани при цветните камъни, тъй като стъпаловидната шлифовка подчертава цвета. 

Цветове при диамантите

Освен безцветни, диамантите биха могли да бъдат розови, жълти, червени, сини, зелени, кафяви и черни. Поради рядкостта им, те са привлекателни за колекционери и са по-скъпи от стандартните диаманти, като кафявите и черните са малко-по-изгодни в сравнение с останалите. 

При прозрачните диаманти има значение нюансът на оцветяване, който се определя от експерти гемолози и се отбелязват в сертификатите с латински букви от D – Z. Някои гемоложки лаборатории ги обединяват по двойки – D-E = exceptional white, F- G = rare white, H – white. “H” е границата между безцветните и оцветените диаманти, всички камъни след този нюанс, започват да имат леко жълтеникав оттенък и цената им спада.

Чистота на диамантите

Всички диаманти са уникални, а не перфектни. Те се създават под земята чрез огромно налягане, триене и топлина и попадането на микрочастици в тях е неизбежно.

Чистотата на диамантите се определя след обследване на вътрешността и повърхностите на диаманта за малки несъвършенства. Повърхностните дефекти се наричат петна, а вътрешните, се наричат инклузии. Красотата на диамантите не се влияе от тях, защото в повечето случаи не биха могли да бъдат забелязани с просто око.

Когато описват инклузиите, гемолозите често използват термина „вътрешни характеристики“, вместо недостатъци. Вътрешните характеристики са това, което придава на естествения диамант неговия характер. Също така, е важно да се отбележи, че диамантите с най-малко на брой и най-малки инклузии получават най-високи оценки за чистота и това се отразява в по-висока цена.

Безупречните FL (Flawless) или вътрешно безупречните IF (Internally Flawless) диаманти са с най-високо качество на чистота и държат най-високите цени. За най-добро съотношение цена/качество, изберете диамант с със степен на чистота SI (Slightly Included) или VS (Very Slightly Included). Те имат миниатюрни инклузии, които не могат да се видят през короната без лупа и са известни като „eye clean“ диаманти. На външен вид изглеждат като най-чистите диаманти, но цената им е значително по-ниска.

Карати

Терминът карат често се разбира погрешно. Той се отнася за теглото на диаманта, а не за неговия размер. Друго погрешно схващане е, че по-голямото тегло в карати винаги е по-добро от по-малкото тегло в карати. Въпреки че е вярно, че големите камъни могат да бъдат символ на статус, теглото в карати не е свързано с блясъка. Красивият блясък е резултат от добра шлифовка. Всъщност добре шлифован по-малък карат диамант, може да изглежда по-голям, от по-голям диамант с лоша шлифовка.

Терминът карат идва от древния метод за претегляне на благородни метали и скъпоценни камъни, сравнени спрямо семената на рожковото дърво, за които се смята, че имат еднакво тегло. Едва през 1907 г., на Четвъртата генерална конференция по мерки и теглилки, е договорено, че един диамантен карат ще бъде равен на 200 милиграма или 0.2 грама. Каратите могат да се измерват и в точки; 100 точки се равняват на пълен карат.

Как да спестите от диамантите? Купувайте малко под целите числа и половинките на каратите. Например, вместо диамант от 2,00 карата, помислете за закупуване на диамант от 1,90 карата. Това ще спести значителна сума пари, а малката разлика никога няма да бъде забелязана.

Сертификат

При купуване на диамант или пръстен с диамант, трябва задължително да получите сертификат, в който са описани големината му в карати и чистотата и цвета му.

Една от причините да има сертификат към диамантите е, че трудно се разпознават истинските от фалшивите диаманти. Камъкът мойсанит е много близък до диаманта и от него се правят много качествени фалшификати. Експертите, които могат да различат истинските от фалшивите диаманти са много малко.

Сертификатите се издават от специализирани гемоложки лаборатории, които, чрез него дават гаранция, че камъкът е истински и е добит според правилата. Без сертификат не е редно да се продават диаманти, а обратното им изкупуване без него не е гарантирано. 

В сватбен център MyWedding може да закупите на изгодна цена годежен пръстен със сертификат гарантиращ произхода и качеството на използваните диаманти.

Годежни пръстени от MyWedding София

Подредба (Setting) на годежен пръстен

Според броя на камъните, пръстените могат да бъдат с един камък, с два камъка, с три камъка или с много камъни. Самостоятелният камък символизира обещанието, че той ще обича единствено нея. Два камъка са символ на двойката, единият камък представлява него и а другия нея. Три за щастие. Годежният пръстен с три камъка е натоварен с много символика и камъните метафорично представят миналото, настоящето и бъдещето.

Вариантите с много камъни се използват както за да се създаде определен дизайн, така и да се постигне визуална илюзия за по-голям камък. Това е така наречения микросетинг. Най-новият тренд, е така наречения pie cutting. Идеята на този тип шлифовка е, да се монтират малки камъчета едно до друго, изключително прецизно, така че с просто око да изглеждат като един голям камък.

Това беше всичко. Сега, след като вече знаете всичко за годежните пръстени в детайли, знаете моделите с техните предимства и недостатъци и вече имате определени предпочитания, останаха само три неща:

Успех!

Относно Николай Костов

Лайфстайл експерт със страст към луксозните стоки, брандове, дестинации и изживявания. От 16 години следя темата за луксозния стил и начин на живот, а от 2019-та година активно пиша за това. Собственик на CABANA Rooftop Beach Bar, София гайд и www.luxotica.bg

Свързани статии

Модерната класика на бижутата DubaiL

Бижутерия Maison DubaiL е много повече от адрес, това е стил, дух, семейство. Това са години на знания и опит, изчиствани във времето от изтънчената френска и международна клиентела, чиято безгранична лоялност е знак за сигурност и сериозност.

Изящните диамантени бижута на Messika

Бижутерският бранд Messika е създаден в Париж, през 2005 г. и се управлява от Валерѝ …